Русенските приемни семейства – без забележки след проверки

16:38, 25 ное 15 25 447 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
51 приемни семейства има в област Русе, от тях 50 са професионални, а едно е доброволно. Това съобщи Росица Иванова, директор на дирекция „Социално подпомагане“. В Община Русе професионалните са 24 и 1 доброволно. За Бяла, Борово и Ценово има 22 приемни семейства, като в Две могили и Иваново те са 4. Във всички тях са настанени общо 55 деца, като 29 от тях са на възраст от 0 до 3 години.

Общините Бяла и Русе са част от проект „И аз имам семейство“, който е започнал още през 2011 година в изпълнение на Националната стратегия зя деинституционализацияна децата в България. Дейностите се осъществяват от Агенцията за социално подпомагане, чрез Дирекция „Закрила на детето“, в партньорство с 83 общини. Срокът на проекта е удължен до края на тази година.

От 1 октомври 2015 г. всички приемни семейства от Община Русе, които са имали сключени договори с дирекция „Социално подпомагане“, са подписали споразумения за преминаване към доставчик на услугата – Община Русе. Така е станало и в Бяла, Борово и Ценово, които са преминали към Община Бяла.

В семействата на приемните родители за една година преминават средно около 2-3 новородени деца. Причината те да бъдат изоставени са, че често майките им са непълнолетни и не могат или не искат да полагат грижи за тях, или че малчуганите са се родили с увреждания и биологичното им семейство не ги иска.

Малките и здрави деца обаче биват осиновявани бързо и не остават дълго при приемните си родители. От началото на 2015 г. до днешна дата са проведени 46 съвета по осиновяване. На регионално ниво са осиновени 23 деца, а 7 деца с увреждания са осиновени от чужди граждани.

В приемните семейства се настаняват и деца от други области, а не само от област Русе. След закриването на всички специализирани институции за деца в региона, приемните семейства остават единствената алтернатива за деца в риск, нуждаещи се от грижа извън семейството.

Приемните семейства в областта проявяват висок професионализъм, похвали ги Росица Иванова. Те съдействат на биологичните родители, на осиновителите и на социалните работници и правят плавен прехода на детето към новия етап от живота му. През настоящата година е имало проверка в различни градове в страната от Инспектората на Агенцията за социално подпогане и в област Русе сред проверените приемни семейства не е имало отправени упреци, нито открити пропуски.

На месец приемните родители получават 150% от минималната работна заплата за настаняване на едно дете. След повишаването й на 420 лева от 1 януари 2016 г. тази сума ще бъде 570 лева месечно. За настанени 2 деца се вземат 160% от минималната работна заплата – 608 лева, за три или повече деца – 170% от минималната работна заплата или 646 лева месечно.

Приемните родители получават и ежемесечни средства за децата, които са настанени в семейството. Те се определят съгласно възрастта на настаненото хлапе. До 7 годишна възраст това е трикратния размер на гарантирания минимален доход или 195 лева. От 7 до 14 години е 3,5 кратния му размер – 227 лева и от 14 до 18 години, а ако учи средно образование, тези пари може да се плащат и докато стане на 20 г. – четирикратния размер на гарантирания минимален доход – 260 лева.

Приемните семейства, които полагат грижи за дете с увреждане, получават по-високи суми – всички добавки, които се предвиждат за отглеждането на такова дете, 75% от гарантирания минимален доход, независимо от дохода на семейството, двойни детски, интеграционни добавки и др.

При необходимост, приемните семейства могат да получат и еднократна помощ до 4 пъти в годината от 325 лева. Това се преценява от социалния работник. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама