В Русе представиха либерализацията на енергийния пазар

16:40, 25 ное 15 25 491 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Презентация на тема "Либерализация на електроенергийния пазар в България" изнесоха днес в Русе представители на бранша. Съвместно с това бе организирана и среща със заинтересовани русенци - потребители на средно и ниско напрежение. Събитието е част от информационната кампания, която трябва да информира потребителите относно преминаването към свободен пазар на електроенергията.

На срещата присъстваха зам.-министърът на енергетиката Николай Николов, Валентин Петков - член на Комисията за енергийно и водно регулиране, а домакин бе зам.-областният управител Станимир Станчев. 

Николай Николов направи ретроспекция на концепцията за енергиен пазар, конкретно в Европа и нейното начало в България през 2004 г. Той подчерта, че либерализацията ще промени условията на снабдяване за битовите абонати, общинските администрации, читалищата, училищата и малките фирми, които все още са на регулирания пазар. Ще бъде осигурена възможност на клиентите свободно да избират своя доставчик на електроенергия. Това ще допринесе за създаването на конкурентна среда за участниците на пазара и ще гарантира по-добро качество на предлаганите услуги. 

На срещата бе разяснено, че в условията на свободен пазар цените за достъп до мрежата и за пренос на електроенергия ще продължат да се регулират от КЕВР, като крайната цел е единен енергиен пазар за целия Европейски съюз. Либерализацията не означава пълно оттегляне на държавата, която ще трябва гарантира сигурност на гражданите, коментират експертите. Комисията за енергийно и водно регулиране ще продължава да следи дали се спазват регламентираните правила за лоялна конкуренция и няма да допуска спекулиране на пазара.

Главни играчи при свободния пазар ще са са производителите на електроенергия, операторите на високо и средно напрежение, търговци, борсов оператор, потребители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама