Русенски студент спечели златен медал от олимпиада по компютърна математика

16:53, 25 ное 15 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Третокурсникът в специалност „Финансова математика“ в РУ „Ангел Кънчев“ Слави Георгиев, спечели златен медал в IV Национална студентска олимпиада по компютърна математика „Акад. Стефан Додунеков“, провела се в Бургас. Това съобщиха от висшето учебно заведение в дунавския град.

Седем студенти от Русенския университет участваха в Националната олимпиада, като крайният резултат е един златен медал и 7 грамоти за достойно представяне. Сериозната и задълбочена подготовка на местните участници е резултат от работата на асистентите към катедра „Приложна математика и статистика“, Стефка Караколева и Иван Радославов Георгиев. 70 студенти и ученици от София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Габрово и Шумен показаха знанията си.

В силна конкуренция със 70 свои колеги от София, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово и Шумен, русенските студенти решаваха 30 сериозни математически задачи със система за Компютърна математика MATLAB/MuPAD.

В крайното класиране Слави Георгиев е със златен медал и грамота, а с поощрения се върнаха Светломира Атанасова, Ана-Мария Русева и Ралица Спирова, и трите студентки в 3 курс Финансова математика, Иван Стефанов 3 курс Компютърни науки, Мирослав Маринов 4 курс Компютърни системи и технологии и Велико Георгиев 2 курс Електроника.

В тазгодишното издание на Национална студентска олимпиада по компютърна математика за пръв път бе проведено и експериментално състезание за ученици с 20 задачи, в което от Русе участва и най-малката състезателка Деница Караколева от 8 клас на АЕГ „Гео Милев“. Тя завоюва бронзов медал и получи грамота за отлично представяне.

В комисията за проверка на файловете на състезателите от Русе участваха доц. Цецка Рашкова от катедра „Математика" и Стефка Караколева от катедра „Приложна математика и статистика“.

Русенските участници пътуваха до Бургас с подкрепата на ръководствата на Русенския университет и на Съюза на математиците в България - секция Русе. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама