Светлана Ангелова: Бащи, които живеят с майките на семейни начала, ще трябва да декларират доходите си от 2016

16:57, 25 ное 15 25 453 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бащите, които живеят с майките на семейни начала, ще трябва да декларират доходите си от 2016 година, заяви днес народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Светлана Ангелова. Информацията съобщава прес центърът на партията. 

Зам.–председателят на комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание счита, че от гледна точка на справедливостта това е трябвало да стане отдавна. Целта е да се изравнят условията при отпускане на помощите независимо от вида на съжителството. От 2016 година семействата, които получават месечни помощи за деца, ще трябва да подадат нови заявления-декларации след 1 януари 2016 г., ако тези помощи са отпуснати преди 28 юли тази година. На тази дата станаха факт промените в Закона за семейните помощи за деца, според които детските надбавки представляват обща сума взависимост от броя на децата, а не за всяко дете поотделно, коментира депутатът. Няма да се изисква подаването на ново заявление за семействата, които са започнали да получават детски след влизане в сила на законовата промяна. Майките, които нямат сключен брак с бащата на детето, вече ще трябва да декларират, че не живеят с него на семейни начала. Ако това не стане, при определянето на правото за получаването на детски ще се вземат и доходите на бащата.

За едно дете семействата ще получават вече 37 лв., 85 лв. за две, а 130 лв. – за три деца.През 2016 година майките ще получават по 340 лв. месечно обезщетение за гледане на дете през втората година. Това са възможностите на бюджета за 2016 г., категорична бе Ангелова. Не сме силно убедени, че стимулирането на майките трябва да става чрез увеличение на сумата, а не чрез промяна на модела за това, счита народният представител. Увеличаването на средствата не винаги е добър начин за стимулиране на майчинството, а е необходимо да се потърсят други варианти за подпомагане на майките. За мен трябва да се стимулира завръщането на работа и създаване на добри условия за кариерното им развитие.

Непълнолетните майки ще получават детски добавки в натура, а не в пари. Този вид приходи на техните родители ще бъдат спирани. В натура ще получават детски надбавки и родители, които не се грижат за децата си, обобщи Светлана Ангелова промените в Закона за семейните помощи за деца, подготвени от Министерството на труда и социалната политика. Идеята е да се ограничи броят на непълнолетните майки, които раждат деца заради помощите. Ще бъде ограничена възможността непълнолетни майки да раждат деца, нещо, което се случва поради традициите и липса на образование на някои части от населението. 

Нашите деца се нуждаят от отговорни родители и те трябва да бъдат пример и за останалата част на обществото във всяко отношение, коментира Светлана Ангелова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама