Административният съд в Русе се произнесе по още две изборни дела

17:13, 25 ное 15 25 503 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Две изборни дела бяха финализирани днес от Административния съд в Русе, съобщиха от пресцентъра му.

Става дума за обжалването на избора на Добромир Добрев от АБВ за кмет на Полско Косово на втория тур. Съдът е потвърдил решението на Общинската избирателна комисия в Бяла, с която тя обявява Добрев за избран, което беше атакувано от ПП ГЕРБ, представлявана от Евгени Димов.

Във връзка с откритото производство по оспорване истинността на протоколите в двете секционни избирателни комисии, съдът допусна повторно преброяване на всички бюлетини, както и оглед на изборните книжа. По време на процедурата, извършена в присъствието на страните и техните процесуални представители, бяха оспорени общо 8 бюлетини (5 – в първата секция и 3 – във втората). Само две от тях съдът прие като недействителни – при едната липсваше втори печат, а при втората – вотът бе отразен със символи.

Така съдът установи, че при извършеното повторно преброяване 330 от действителните гласове са били подадени за Добромир Добрев, а 328 действителни гласове – за Иванка Маринова от ГЕРБ, което не променя крайния резултат от изборната надпревара в селото.

В хода на производството се установи, че протоколите и в двете секционни комисии са подписани от членовете без забележки или с особено мнение. Констатираното несъответствие при отбелязаните в единия от протоколите подписи не променя оповестеният от ОИК-Бяла резултат.

Съобразявайки се със събраните по делото писмени доказателства съдът установи, че решението на ОИК-Бяла следва да бъде потвърдено като валидно и законосъобразно, издадено в изискуемата форма, при липса на допуснати съществени процесуални нарушения на изборния процес.

Във втория случай беше потвърдено решение на ОИК-Русе. Делото беше образувано по жалби на ПП „Български демократичен център – БДЦ”, Коалиция „Народен съюз”, Милена Хинкова лично и като пълномощник на ПП БСП, Местна коалиция „Бъдеще за Русе”, Здравко Паскалиев, Никола Стоянов и Орлин Танов. (Производството по жалбата на Орлин Танов бе прекратено, тъй като с протоколно определение от 16.11.2015 г. поради настъпила след образуване на делото смърт на жалбоподателя).

По делото бяха конституирани като заинтересовани страни избраните 51 общински съветници, както и 10 партии и коалиции, получили мандати в новия Общински съвет на Русе.

Решението на ОИК – Русе бе оспорено от жалбоподателите като неправилно и незаконосъобразно, взето при съществени нарушения на административно производствените правила и материалния закон, които са довели до опорочаване на изборите. В мотивите си оспорващите определиха проведения избор като недействителен и с подменен вот, поради отчетен голям брой недействителни бюлетини.

От събраните по делото доказателства и при извършената пълна проверка на протоколите на 213-те секционни избирателни комисии, съдът не установи визираните от оспорващите нарушения в Решението на ОИК-Русе, които да доведат до промяна на вече обявения изборен резултат и разпределението на мандатите между партиите и коалициите.

С тези мотиви съдът прие, че жалбите са неоснователни, а оспореното решение следва да бъде потвърдено. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама