Светлана Ангелова: Промените в трудовото законодателство ще раздвижат пазара на труда и младежката безработица

11:18, 26 ное 15 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изменението в Кодекса на труда в сила от средата на тази година даде отново възможност на работодателите еднократно да прекратяват трудовото правоотношение на работници и служители, които са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Според мен тази промяна е правилна, заяви народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Светлана Ангелова. Информацията съобщават от прес центъра на партията. 

Зам.–председателят на комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание счита, че по този начин се създава възможност за назначаване на повече млади хора. Този подход ще даде възможност за раздвижване на пазара на труда. Младежите ще могат да кандидатстват за освободените от възрастните им колеги длъжности. Целта е и намаляване на младежката безработица – един от важните приоритети в работата на Министерски съвет и Народното събрание.

По думите на народния представител, последните данни показват трикратен ръст в последните 15 години на броя на хората хората, получаващи инвалидна пенсия. В резултат на нарастването годишният размер на разходите надхвърли милиард лева. В много случаи срещу изплащаните инвалидни пенсии няма постъпвали осигурителни вноски, т. е. това е вид социален разход, финансиран от бюджета. НОИ е задържено по закон да отпуска инвалидна пенсия при представяне на необходимите документи от ТЕЛК. Няма никакво основание да се откаже изплащането, ако човекът ги притежава. Темата за трудово-експертните лекарски комисии и издаваните от тях документи за инвалидност са обект на обществен и експертен дебат от години. 

В този смисъл реформа би трябвало да се инициира съвместно от социалното и здравното министерство. Промените трябва да са в посока контрол върху издаваните решения за инвалидност, категорична е г-жа Ангелова. Не бива бъдат обвинявани хората, че търсят правата си, но трябва да се прецени дали настоящият ред за издаване на документи за получаване на инвалидни пенсии не трябва да претърпи корекции, заключава тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама