Община Русе представи амбициозен план за обновяване облика на града за над 126 млн.лв.

15:25, 27 ное 15 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На пресконференция днес екип на Община Русе представи мащабен план за ремонт, обновяване и облагородяване на множество обекти и пътни възли в града, на обща стойност над 126 млн.лв. В по-голямата си част средствата ще дойдат по линия на европейско финансиране от програма "Региони в растеж".

Зам.-кметът инж. Димитър Наков обясни, че с приключването на Проекта за техническа помощ за програмния период 2014-2020, Община Русе разполага с готови проекти, чрез които може да кандидатства за финансиране за следващия програмен период. За всички обекти вече има издадено разрешение за строеж, и предстои само изпълнението на процедурите за одобрение на проектите, процедурите по обществените поръчки и съответно пристъпване към строително-монтажните дейности. "За пръв път можем да кажем, че в началото на периода Общинска администрация е готова с реални проекти, а не както беше досега практиката по всички оперативни програми да започваме да подготвяме проектите в последната година и да се надяваме на правилото N+2 години, което важи за България", коментира още той. 

Подготвени са проекти за 30 важни обекта в града, които са разпреедлени в 4 направления: градска среда, образователна инфраструктура, културна инфраструктура, социална инфраструктура. 

Най-амбициозни са плановете в направление "Градска среда", където се предвижда: 

- пълно обновление на крайбрежната ивица, където ще има открити паркинги, панорамни площадки, пасарелки за пешеходци - две от които с асансьори за хора с увреждания, рехабилитация на кейовата зона и превръщамето й в зона за обществен отдих - реконструкция на Парка на младежта, паркоустрояване на терените, изграждане на детски и фитнес площадки на открито - реконструкция на ул. "Шипка", която ще бъде естествено продължение на обновеното Кръгово кръстовище - изграждане на пешеходни зони по ул. "Чипровци" и ул. "Славянска" и благоустрояване на околните пространства  - изграждане на пешеходна връзка - надлез между кварталите "Родина" 3 и "Чародейка" - рехабилитация на някои важни улици - "Райко Даскалов", "Църковна независимост", и други - рехабилитация на пешеходния подлез до МГ "Баба Тонка" и оборудването му с асансьор - рехабилитация на района на "Американското пазарче"

Направление "Образователна инфраструктура" включва ремонтни дейности, а на места и основни ремонти, на училищата "Олимпи Панов", "Любен Каравелов", "Иван Вазов", "Отец Паисий", МГ "Баба Тонка", "Христо Ботев". Предвижда се и изграждане на нова детска ясла и детска градина

По "Културна инфраструктура" се предвижда основен ремонт и реставрация на Русенската библиотека, както и строеж на ново книгохранилище, а наред с това се предвижда и ремонт на читалищата "Зора" и "Васил Левски". 

В социално направление са предвидени изграждане на социални жилища за настаняване на лица от малцинствени групи и социално слаби, изграждане на дневен център за стари хора в кв. "Родина" 1, ремонт и прилагане на мерки за енергийна ефективност и достъпна среда на Комплекса за социални услуги за деца и семейства (бившето училище "Христо Смирненски").

Зам.-кметът д-р Страхил Карапчански от своя страна коментира, че работата по всички тези дейности е започнал още през 2012 г. с новия Общински план за развитие и Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, а по-късно са разработени и индивидуалните инвестиционни проекти. Той направи уточнението, че амбициозните планове надхвърлят сумата, с която Община Русе ще разполага по Оперативна програма "Региони в растеж", които са около 56 млн.лв. и ще бъдат договорени по първите проекти. През 2018 г. обаче ще има ново преразпределение на средствата, когато ще могат да бъдат депозирани нови проекти, надхвърлящи първоначалната сума. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама