"Ньойският договор" пламна по време на "Българския марш" в Русе

18:08, 27 ное 15 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Факелно шествие под наслов "Български марш" организира ВМРО-БНД в Русе по повод 96-годишнината от Ньойския мирен договор.

Той е подписан на 27 ноември 1919 г. в парижкото предградие Ньой сюр сен. С него България приключва Първата световна война. По силата на този договор Македония е поделена между Гърция и Сърбия, като за България остава само Пиринския край. Попарени са и надеждите за излаз на Бяло море. България се разделя с територии, които дотогава са били в нейните граници, дори и според Берлинския договор – Румъния си присвоява Южна Добруджа, а Сърбия взима Западните покрайнини – Тимошко, Царибродско и Босилеградско.

"Българският марш" в Русе започна от паметника на Стефан Караджа до Градските хали. Десетки преминаха по централната улица "Александровска" с факли в ръце и със скандирания "Долу Ньой!", "Мизия, Тракия, Македония", "За България - свобода или смърт" и др.

Шествието, в което се включиха част от общинските съветници от групата на "Патриотите, ВМРО и Глас народен" от местния парламент в Русе, завърши пред Паметника на Свободата, където бе запалено символично копие на Ньойския договор.

"Ньойският договор разпокъса нашата Родина. От много години по традиция ние, членовете и симпатизантите на ВМРО в цяла България, припомняме за този позорен диктат, оставил стотици хиляди българи и до ден днешен в границите на други държави, чиито правителства правят и невъзможното да изтрият българското им самосъзнание", заяви общинският председател на патриотите от ВМРО Асен Даскалов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама