Вял диалог и малко искри по време на публичното обсъждане на русенския общински бюджет за 2016 г.

20:16, 27 ное 15 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Скромно присъствие бе отчетено по време на публичното обсъждане на Бюджет 2016 на Община Русе, което се проведе в Пленарна зала в петъчната вечер. Присъстваха множество служители на администрацията, общински съветници и малцина граждани. Кметът Пламен Стоилов, както и неговите заместници, отговаряха на въпросите на русенци.

Кратка презентация за основните икономически параметри на Бюджет 2016 изнесе директорът на дирекция „Финансово-стопански дейности“ в Община Русе Емилия Пенева. Сред основните акценти са успешно приключване на важни инфраструктурни проекти, гарантирано осигуряване на средства във всички сфери на обществения живот, чрез усъвършенстване и устойчивост, запазване размера на местните данъци и такси, въвеждане на електронни административни услуги, балансирано развитие на централната градска част, кварталите и малките населени места, активно участие в Националната програма за енергийна ефективност на жилищните сгради, привличане на средства по национални, европейски и международни програми.

По време на дискусията, която продължи малко повече от час, се изказаха активни и по други поводи русенци. 

От сдружение "Вело Русе" припомниха за някои от своите предложения, свързани с изграждащите се велоалеи, и съпътстващата ги инфраструктура, плановете за велосипедна отсечка до лесопарк Липник, както и възможна информационна кампания за използването на новите съоръжения. Пламен Стоилов увери, че по всички тези идеи се работи, като в момента предстои завършването на велоалеите в града, облагородяване на терените около тях и осигуряване на осветление. Поради специфични особености, ще се забави единствено проекта за велоалея до лесопарк Липник, но и там се работи до колкото позволяват настоящите възможности. 

Деян Господинов, представител на Национална мрежа за хора с увреждания, отправи няколко въпроса, свързани с електронните услуги, предвидени от Община Русе, както и сериозния проблем с лошото състояние на тротоарите в малките улици и крайните квартали. От отговора на кмета Стоилов стана ясно, че Общината планира да започне активна работа по предоставянето на електронни услуги от април 2016 г., и увери, че тези дейности са залегнали като приоритети и на национално ниво. Що се отнася до състоянието на улиците, от 2016 г. предстои да започне работата на комисия, която ще има за цел да обследва и установи състоянието на всички улици в града, и да изготви план за рехабилитацията на пътна настилка и тротоари. Самите ремонти се предвижда да стартират през 2017 г. 

Отново бе поставен въпроса и за състоянието на Сарайския мост, който е в тежко състояние от години. За неговия ремонт обаче са необходими около 2 млн.лв., и ще се търсят възможности за целево финансиране, ще бъде ангажирано и Министерството на регионалното развитие.

Малка суматоха създадоха Бойко Никифоров и инж. Георги Манев от "Бъдеще за Русе", които влязоха в пререкание с кмета Пламен Стоилов, който отказа да отговаря на въпросите им, които определи като "политически мотивирани и несъстоятелни". Въпросите на Никифоров се въртяха около нагласени обществени поръчки и облагодетелстване на фирми, докато Манев репликираше думите на кмета Стоилов от място. В крайна сметка и двамата бяха поканени да напуснат залата от служителите на КООРС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама