Нивото на река Дунав във всички участъци се повишава

07:24, 28 ное 15 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нивата на реките в Дунавския басейн се повишават в резултат от валежи от последните дни. В събота от запад валежите постепенно ще спират. В Източна България все още ще вали с очаквани количества от 10-20 л/кв.м, а в отделни райони до 30 л/кв.м. В неделя  в по- голямата част от страната ще се задържи без валежи,  само в Североизточна България ще превали слаб дъжд.

Днес се очаква повишение в горното течение на р. Янтра над гр. Габрово и на нейния приток р. Росица. Водните количества ще са под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира водно количество в долното течение на реката на 28, 29 и 30 ноември над средномногогодишната стойност. По-значително повишение се очаква на 27 срещу 28 ноември  в горните части на водосбора, а на 28 и 29-ти и в долните части. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

В Дунавския район по данни на оперативните дежурни в областните, общинските администрации и дежурните на РД ПБЗН през изминалото денонощие, вследствие на падналите валежи във водосборите на реките, се наблюдава повишение на водните им нива на територията на Басейнова дирекция „Дунавски район“, при което водните течения протичат в речните легла. Към момента няма получени сигнали за критични водни  нива и опасност от наводнения от речните течения.

Няма получени сигнали за критични водни нива по язовирните стени на язовирите на територията на БДДР-Плевен. Язовирите разполагат със свободни (ретензионни) обеми за поемане на високи води. Язовирите, определени  в предаварийно състояние са под постоянно наблюдение и няма получени сигнали за критични водни нива.

Към 14, 30 часа на 27 ноември за река Дунав в българския участък към момента няма постъпили сигнали за критични ситуации, свързани с водното ниво на реката и вредното въздействие на водите.

Водното ниво на р. Дунав във всички участъци се повишава. При Русе за 29 ноември прогнозата е за покачване с 47 cm, очаквано ниво 126 cm. Извършва се наблюдение и непрекъснат обход на всички Дунавски диги и корекциите на реките.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама