Ректорът на РУ "Ангел Кънчев" стана DHC на Казахския национален аграрен университет

14:07, 30 ное 15 25 565 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ректорът на Русенския университет "Ангел Кънчев" чл.-кор. проф. Христо Белоев, получи почетната титла Doctor Honoris Causa (DHC) на Казахския национален аграрен университет (КАЗНАУ). Това съобщиха от РУ в нарочно прессъобщение.

Ч. кор. проф. Белоев е удостоен по време на посещението си във висшето училище в средноазиатската държава. Оказаната му висока чест е във връзка с досегашното партньорство между Русенския университет и КАЗНАУ, приносът му в развитието на висшето образование, науката и съвместните дейности между двете висши училища.

Чл.-кор. проф. Христо Белоев беше удостоен и със златния медал на Казахския национален аграрен университет. Вечнозелено дърво в Алеята на почетните доктори на КАЗНАУ ще стои с табела с името на ректора на Русенския университет.

Поводът за посещението на ректора и на проф. Пламен Даскалов, директор на Центъра за продължаващо образование в Русенския университет, е 85-годишнинатата на КАЗНАУ и международната научно-практическа конференция, посветена на изследователските и образователни приоритети в сектора на земеделието.

По време на заседание на ректорите, участвали в юбилея, чл.-кор. проф. Христо Белоев е представил концепция за развитие на висшето образование и връзката му с науката и бизнеса.

Контактите между Русенския университет и Националния аграрен университет в Казахстан датират от 2011 година, когато е подписан договор за сътрудничество и развитие. Благодарение на интензивната работа на колективите от двете висши училища, резултатите са факт – съвместна подготовка на докторанти и магистри, публикувани научни статии, обмен на опит и общи научни конференции. В момента чл.-кор. проф. Христо Белоев е ръководител на 5 докторанти от КАЗНАУ и на още трима от други научни институции в Казахстан.

Повече от 100 чуждестранни гости от Америка, Европа и Азия са уважили юбилея на КАЗНАУ, като русенската делегация е била удостоена с честта първа да поздрави домакините. Грандиозен концерт с участието на студентските клубове е поставил края на тържествата.

По време на посещението си в Казахстан, чл.-кор. проф. Белоев е провел и работни срещи с ръководството на Алматинския технологичен университет. Страните са обсъдили възможностите за двустранно сътрудничество в областта на подготовката на висококвалифицирани специалисти и са подписали меморандум за партньорство.

Станало е ясно, че студенти от магистърска степен по Информационни системи в Алматинския технологичен университет, ще могат да се обучават един семестър в Русенския университет по програмата Еразъм+. По същата програма един докторант от КАЗНАУ ще бъде на обучение в Русе за 5 месеца през летния семестър на 2015/2016 година. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама