Книги от църквата „Св.Николай Чудотворец” в РБ "Любен Каравелов"

06:57, 01 дек 15 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През месец декември в Регионална библиотека „Любен Каравелов” гостува със специална подборка от книжния си фонд храмовата библиотека на русенската църква „Св. Николай Чудотворец“, която беше открита в Деня на народните будители - 1 ноември.

През месеца на Рождество Христово русенският храм предоставя за временно ползване на библиотеката християнски книги, предназначени за широката публика, съобщават от РБ "Любен Каравелов". Сред изданията, които читателите на културния институт ще могат да ползват, са: „Животът на Свети Сава“, „Езерни молитви“;

„До изгонените от Рая“ на Свети Николай Велимирович, „Пред стените на църквата“ от Сергей Фудел, „Писма до Русия“ на архимандрит Софроний Сахаров, „Богословие на иконата“ - Леонид Успенски, „Църквата в съвременния свят“ - протоиерей Радован Бигович, „За живота на света“ - Александър Шмеман и др.

Русенската библиотека прави пореден добродетелен жест, като се отваря към пространствата на православната литература. Изброените по- горе автори са едни от най- популярните тълкуватели на Божието слово, дешифрирано на достъпен за миряните език.

В сбирката има и ценни български и руски църковни издания от края на 19-ти и началото на 20-ти век. Част от тях ще бъдат експонирани във фоайето на библиотеката, съобщават още от РБ "Любен Каравелов".

Най- старото издание сред тях е книгата „Беседы, послание и слова преп. отца нашего Макария Египетского“, издадена в Москва през 1880 г. Интерес представлява и сборникът „Слова за неделите от Митар и Фарисей до Воскресение“, отпечатан в Ловеч през 1898 г. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама