АНТИСПИН кампания „Нулева стигма, нулева дискриминация” в Русе

07:30, 01 дек 15 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 Всяка година на 1-ви декември се отбелязва Световния ден за борба срещу СПИН. В тази връзка РЗИ –Русе в партньорство с Община Русе, НПО, учебни заведения и др. ще проведе АНТИСПИН кампания под мотото „Нулева стигма, нулева дискриминация”.

В периода на кампанията от 15 ноември до 15 декември се провеждат здравно- образователни мероприятия – лекции, беседи, видеопокази, разпространение на тематични образователни материали, тематични музикални и др. ученически мероприятия, ще бъдат раздавани информационни материали и презервативи; отворени врати на КАБКИС- Русе, съобщават от РЗИ.         

Днес, 1 декември, от 16:00 до 19:00 часа в МОЛ Русе е откриването на Националната АНТИСПИН кампания, съвместно с партньори и  участници  от клуб ”Домино” към Сдружение ”Динамика” Русе и доброволци от БЧК. 

Ще бъде проведена изнесена акция на Кабинета за безплатно и анонимно изследване за СПИН (КАБКИС) – Русе и ще бъдат предоставени материали и презервативи на посетителите, консултант по актуалната тема е д-р Димитър Лазаров, специалист кожни и венерически болести, главен експерт в отдел,,Профилактика на болестите и промоция на здравето”- РЗИ Русе, съобщават още организаторите.

На 12 декември от 15.30 часа ще има кръгла маса на тема ,,Намаляване на стигмата и дискриминацията към групата на проституиращите”– в къщата на БЧК– Русе по покана на Сдружение „Здравеопазване и превенция на хора в риск”.

По данни на МЗ, носители на ХИВ инфекция в страната са регистрирани до 27 юли 2015 г. 2169, като новооткритите за същия период са 126. От тях около 60% са научили статуса си от КАБКИС. От всички инфектирани 90% са заразени по сексуален път. 

В КАБКИС– Русе за периода януари - октомври 2015 г. са изследвани общо 1030  клиенти (за същия период на 2014 са били 1357), от тях на място в КАБКИС 400, а другаде 630 (общо в Мобилния кабинет, „на терен ”, при кампании и пр., за 2014 г. съответните цифри са 637 и 720). От началото на годината до сега са осъществени кампанийни изследвания на 52 различни терени. Раздадени са множество информационни материали и над 9000 презервативи, лубриканти и др.

В КАБКИС се извършват също и изследвания (тестове) за хепатит В и С и сифилис, като откритите инфектирани лица се насочват за лечение в съответните специализирани кабинети и лечебни заведения, съобщават още от РЗИ- Русе.   

  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама