Е. Николова: Само доказани играчи трябва да участват в обществените поръчки

17:18, 04 дек 15 / Политика 25 533 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Директорът на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерски съвет Елеонора Николова гостува на днешното заседание на Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията.

Тя представи дейността, функциите, настоящи и бъдещи проекти на ЦППКОП. Николова отчете, че основен акцент в дейността на Центъра е превантивния начин на работа, който по думите й е по-евтин, действен и спестява усилия.

"Опитваме се с разумни и целенасочени мерки да не допуснем извършването на корупционни действия. Не работим с белезници, а с анализи", допълни още тя.

В своето експозе Николова подробно запозна журналисти, членове и гости на заседанието с някои значими за Центъра действащи анализи и бъдещи идеи за такива.

Част от предложените от Центъра мерки и инструменти за противодействие на корупцията касаят именно електронизацията на обществените поръчки и създаването на 6 централни органи за покупки. Наред с това, като добра възможност за осигуряването на прозрачност, тя посочи осъществяването на предварително сертифициране на фирмите по браншове.

"Обществените поръчки са изключително натоварена с корупция сфера. Много често в тези критерии, които възложителите отправят към изпълнителите се крият предварително сключени корупционни сделки. С предварителното серитифициране на фирмите по браншове ще изсветлим бизнеса и ще дадем възможност само на редовните, доказани играчи да участват в обществените поръчки и браншово да се конкурират", каза още Николова, като даде като добър пример в това отношение с Камарата на строителите в България.

Тя отчете, че все пак повечето от предложенията на ЦППКОП са включени в новия Закон за обществените поръчки, който вече е внесен за разглеждане в Народното събрание.

На следващо място, Николова информира, че създаването на електронна борса за лекарства е пример за предложена от Центъра мярка в процес на реализация.

Сред другите инструменти за постигане на интегритет по отношение ограничаване на корупционните практики, които бяха изброени бяха създаването на Единен етичен кодекс на държавните служители и цялостна антикорупционна електронна библиотека.

Отчетена бе и необходимостта от промени за преодоляването и на ширещата се корупция в някои ТЕЛК-ове и НЕЛК-ове, като за целта следва да се взаимства добрия опит от други държави с предефиниране и разграничаване на издаването на удостоверения за различните групи инвалидност.

В заключение, Елеонора Николова изказа своите добри впечатления от дейността на Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията, като засвидетелства думите си с примери, изведени на базата на анализ за дейността на съветите във всички областни администрации в България.

Съгласно процедурните правила на Съвета за гласуване беше предложено решението „ООСППК приема за сведение представената информация, която ще съобразява, респективно използва, при осъществяване на дейността си за в бъдеще, включително по повод съвместни инициативи“. Така предложеното решение беше прието с единодушие от членовете. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама