Пл. Стоилов: 2015 г. беше изключително успешна, започваме новите строежи през 2017 г.

09:03, 31 дек 15 / Политика 25 516 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пламен Стоилов започна втория си мандат като кмет на Русе през 2015 г. На местните избори за него гласуваха 28 932 русенци, което при активността от 40.22 % се оказа достатъчно той да спечели още на първи тур. Ето какво сподели русенският кмет за отиващата си година и за предстоящите до края на новия му мандат в интервю за Topnovini.bg:

2015 г. се отчита като по-стабилна в национален план. Все пак обаче в нейния край се появи напрежение покрай местните избори и хода на планираните реформи. С оглед на това каква бе според Вас 2015 г.?

Ако трябва да определим успеха на една година за една Община, в голяма степен това зависи от стабилността на държавата. Предвид на това, че 2015-а бе година, която се характеризира със стабилно държавно управление, това даде шанс на Общините да работят в нормални условия и да изпълнят задачите си. Що се отнася до Русе, 2015-а беше завършваща от моя първи мандат и финализира всичко, за което бе работено през последните 4 години. През тази година се сбъднаха и мечтите на много русенци от десетилетия назад. Не е само моя оценката, че 2015 г. бе една от най-силните години в последните няколко десетилетия за Русе.

Иска ми се поне през година да имаме такава силна година със знакови събития и откриването на уникални инфраструктурни проекти.

Всъщност 2015 г. стартирахме с откриването на реконструкцията на бул. "Тутракан". Това е най-успешният проект по програмата за трансгранично сътрудничество Румъния - България, който получи много високи оценки. Това ни даде нужния авторитет и сила и сега в новия програмен период да имаме 4 и дори 5 проекта, ако вкараме в резервния списък още 1. Общата им стойност ще е около 20 млн. евро.

Продължихме с музея "Баба Тонка", който 20 г. тънеше в руини. Завършихме и реконструкцията на "Батенберг", както и едно от най-знаковите събития - Спортната зала, която няма аналог в България и неслучайно стана сграда на годината. Събитията, които са се случили само до момента и тези, които ни предстоят тотално ни правят лидер в тази спортна, развлекателна и музикална индустрия.

Успешно приключихме и проекта за "Интегрирана система за градски транспорт". Това бе изключително тежък проект с 8 лота, на стойност 30 млн. лв. Знакови обекти се въведоха в експлоатация - пробива към "Родина" и "Чародейка", Кръговото, реконструираните кръстовища и улици в кв. "Чародейка", 14-те км велоалеи, които са най-качествено направени в сравнение с всички останали в страната.

Няма как да не оценяваме 2015г. като изключително силна и успешна за Русе.

Имахме изключително силна година и за спорта. Футболният "Дунав" събира все повече хора на стадиона и е лидер в "Б" група. Дали сме всичко, което зависи от нас, да изпълним тази мечта на русенци - догодина представителният отбор на "Дунав" да играе в "А" група.

Не мога да не спомена фестивалите на пясъчните фигури, на ледените фигури, за които вече има запитване за включване в туристическите дестинации от туроператорите.

С оглед на всичко това, как тази година се отрази финансово на Русе?

За съжаление на някои зложелатели, няма да се случи този апокалипсис, който предричаха. Ние като хора, които умеем да управляваме бюджет, нямаше как да допуснем да се стигне до неуспех на транспортния проект, например.

Финансово стабилна е Общината, нямаме основания за притеснения. Всичко, което е заложено като съфинансиране, по обезпечаването на всички договори, е изпълнено на 100%. Неслучайно финансист номер 1 на България е финансовият директор на Община Русе Емилия Пенева. Всичко, което по системата за финансов контрол трябва да се случи, се случва стриктно по правилата.

А какви са очакванията за следващата година?

Бюджетът на Община Русе е стабилен. Преодоляхме кризата от лошо управляваните финанси, която наследихме преди 4 г. Имаме устойчив ръст на бюджета с по няколко милиона на година. Догодина ще имаме ограничения за използване на някои финансови инструменти, предвид ограниченията за общинския дълг и това, че трябва да изчистим някои ангажименти по стария програмен период. Това обаче няма да се отрази, тъй като през 2016 г. ние ще подготвяме това, което ще се реализира през втората третата и четвъртата година от този мандат.

За сравнение мога да кажа, че едва през петата година от предходния програмен период, годината в която станах кмет (2011 г.), започнахме подготовка на проектите. Тогава много малко вярваха, че ще се справим, а ние дори финишираме първи.

Сега сме депозирали вече проекти по програмата за трансгранично сътрудничестви, които ще излязат като оценени през март. Това означава, че ако са готови всички процедури през 2016 г., то ние през 2017 г. започваме да строим. Имаме уникалния шанс през 2017, 2018, 2019 да приключваме проектите. Имаме и доверието на управляващите органи, на министрите. За Русе се говори като за град - лидер. Това е целта ми като русенец - Русе да е номер 1.

Можем ли да обобщим през тази година проекти на каква стойност за завършени само през 2015 г.?

През 2015 г. Общината управлява финансов ресурс по проекти на обща стойност над 81 млн. лв., като успешно приключилите проекти финансирани от различни източници са на обща стойност около 50 млн. лв. Категорично мога да кажа, че догодина отново ще получим награда от МРРБ, защото няма друг град, който да е завършил успешно толкова проекти по ОП "Регионално развитие".

За нас е много важно, защото парите свършват през 2020 г. и който успее сега, ще може да направи още по-видими промените. Нашето намерение е да не допуснем да загубим нито цент.

Единственият проект, който не успяхме да завършим е за канализация на "Средна кула" и "Долапите". Там ние си свършихме работата, но един министър от друга партия по време на едно престъпно управление пренасочи парите от Русе към друга община. Това беше престъпление спрямо Русе. Този проект обаче ще се прави по новата програма "Околна среда" при нови условия и наред със "Средна кула" и "Долапите" ще се включат Николово, Мартен и Тетово.

На този етап нямаме финансови корекции, които да са влезли в изпълнение. Имаме дребни корекции за по 1 000 до 2 000 евро, които обжалваме.

Какво може да се каже за инвестиционния климат в Русе? Това е една важна тема, свързана с осигуряване на работа на хората.

Русе е от малкото градове, които въпреки кризата имат изключително добър инвестиционен климат. Привлякохме инвеститор от калибъра на "Витте Аутомотив", големите вериги също отварят нови магазини и се разширяват.

За да има инвестиции в една държава обаче е необходимо стабилно правителство. Това управление, което управлява преди една година държавата на практика отблъсна много инвеститори, които се надявам да решат отново да инвестират в Русе. Факт е, че безработицата в община Русе е една от най-ниските в цялата страна.

Споменахте значението на стабилността в управлението на национално ниво. Смятате ли, че тя ще се запази?

Аз лично смятам, че отговорните мъже в държавната власт ще направят всичко възможно, за да осигурят тази стабилност. Тя е изключително важна на фона на всичко, което става в световен мащаб. Има много притеснителни моменти, но смятам, че ще се запази тази необходима стабилност.

Именно от това зависи и нашето развитие като община. Всяка дестабилизация на национално ниво спира развитието на общините.

Какво можете да кажете за новия общински съвет и работата си с него?

На всички е ясно, че към момента няма по-добър екип от този, който работи в момента. Правилното е и тази политика, която предлагаме на протегнатата ръка - обединяване на всички в интерес на Русе на надпартийна основа. От тази гледна точка смятам, че в този Общински съвет ще имаме дори по-стабилно мнозинство.

Какво се случи през годината по отношение на партньорството Ви с гражданските организации, сружения?

Групи граждани, които работят против Русе, няма как да си партнирам с тях. Тя знаят кои са и гражданите знаят кои са. Разни кресльовци, които използваха какво ли не като повод да саботират "пробива Кауфланд", Спортната зала и др. С тази категория хора нито съм работил, нито ще работя.

Аз работя с всички останали русенци. Всеки ден се срещам със стотици хора и за мен те са най-важни.

Администрацията може да работи ефикасно само при активен граждански контрол, при активна гражданска позиция и гражданите да дават оценката. Щом те казват, че не е окосено, че е мръсно, значи не сме си свършили работата. Затова и аз благодаря на тези хиляди граждани, които не спряха да подават сигнали по мейли, по телефона. Това е много важна част от нашата политика, защото доказваме, че заедно можем много и заедно можем да успяваме.

Стъпил съм здраво и реално на земята и виждам и кусурите, които ги има. Те са стотици, но не може 30 години застой да се компенсират с няколко години работа. Наясно съм, че нито тротоарите са ни европейски, нито и кварталите. Важното е, че тръгнахме от мащабните проекти, които трябваше да завършим. Сега ще можем да работим и по другите видими неща за гражданите, за да не се стига дотам като се приберат вкъщи да изцапат всичко с калните обувки, заради инфраструктурата в някои квартали.

Надявам се през 2017 г. да започнем да работим в тази посока, като за целта ще са необходими и целеви финансови средства.

Споменахте неведнъж сериозната подготовка за новия програмен период с проекти по "Техническа помощ". Ще стигнат ли обаче средствата по ОП "Региони в растеж" и Трансграничното сътрудничество за финансиране на всички тези проекти?

Ние сме взели максимума от "Техническа помощ" с 30 проекта на стойност над 150 млн. Естествено е, че няма как да се покрият по ОП "Региони в растеж". Когато нямаш проект обаче, не можеш да направиш нищо. Заложени са приоритетно тези проекти, които ще бъдат реализирани с предвидените по ОП "Региони в растеж" около 70 млн. За всички останали ще се търсят други финансови механизми, планове. Знаете, че има централизирано финансиране от ЕС, има "планът Юнкер", може да се случи и през Световна банка и т.н.

Само да допълня и че по "Мастерплана" с Гюргево имаме близо 500 проекта на стойност 1.5 млрд. Това именно е начертало нашата програма. Ние имаме до 2027 г. план как да развием града и това е едно от големите ни предимства. Имаме стратегия за развитие и тактика как това да се случи.

В момента съм разпоредил например проектиране на ремонта на Градския стадион. Имаме уверението на министъра на спорта Красен Кралев, че ако "Дунав" влезе в "А" група ще получим 3 млн. лв. за стадиона. За целта обаче е необходим проект, какъвто няма към момента.

Това беше големият проблем на Общината, когато влязохме в управлението преди 4 години - никакви проекти или такива, които не стават за нищо.

Така тези готови проекти, които подготвихме са нашето голямо предимство сега.С оглед на това, може ли да се каже кога ще са следващите видими резултати за Русе?

Очаквам Русе да бъде строителна площадка не по-рано от 2017 г. Ако успеем да го направим по-рано ще е голям успех. През 2016 г. кандидатстваме с проекти, оттам насетне трябва да проведем процедурите, които отнемат много време със сроковете за обжалване. Така наистина през 2017 г. трябва да започне изпълнението на големите проекти, които ако успеем да изпълним програмата си, ще са два пъти повече от това, което направихме през последните 4 години.

Пак казвам, че за целта е необходима и стабилност в държавата, за да можем ние кметовете да си свършим работата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама