Честванията за 135 г. военноморско образование в България започват в Русе

16:27, 12 яну 16 25 827 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тържествата по отбелязването на 135-тата годишнина от началото на военноморското образоввание в България и на създаването на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“-Варна ще започнат от Русе в петък, съобщиха от пресцентъра на Община Русе.

Причината е, че на 9 януари 1881 година със заповед на военния министър на Княжество България е създадено Морско училище в Русе, което е и първото техническо учебно заведение в страната.

За серията от събития в дунавския град пристига началникът на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”, капитан I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров.

Отбелязването на годишнината ще започне в 15.00 ч. с полагане на венци и цветя на Паметника на моряка. След това ще се проведе тържествено шествие по ул. „Александровска” до сградата на Oбщина Русе. В него участие ще вземат представителния духовия оркестър на Военноморските сили, офицери, преподаватели и курсанти, както и членове на Асоциацията на възпитаниците на морското училище. В 16.00 ч. в сградата на местната власт ще се състои среща с областното и общинското ръководство на Русе.

В 17.00 часа в Голямата зала на Доходното здание ще започне Тържествено събрание – концерт. Според информация на сайта на Военноморското училище, той трябва да приключи до 19.00 ч., когато ще бъде последван от заря. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама