ВМРО - Русе предлага рамкова политика за подпомагане на пенсионерите в града

13:37, 14 яну 16 / Политика 25 591 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На пресконференция днес общински съветници от групата "Патриотите, ВМРО и Глас народен" представиха свое предложение, което ще бъде внесено за обсъждане в местния парламент, и което засяга дългосрочната политика спрямо възрастните хора. Тя ще обхване предимно пенсионери на 75 години, както и пенсионерските клубове. 

Галин Григоров представи предложението, изразяващо се в три отделни точки.

На първо място се засягат пенсионерските клубове, като се предвижда да бъдат разширени мерките, които Община Русе предприема за тяхното поддържане и подпомагане. Общината следва да продължи политиката си за тяхното подпомагане, и за продължаване на културните и обществени инициативи.

На второ място се иска Общината да предвиди средства за подпомагане, възлизащи на 1 лв. на пенсионер, за подкрепа на организациите и техните инициативи. Тези средства следва да се увеличават всяка година с поне по 10%. Тези средства ще бъдат използвани за културно-масови мероприятия, транспортни разходи при участие в други градове, участие в проекти, обучители програми. 

Трето, искат се средства за поевтиняване пътуванията на пенсионерите в рамките на града чрез градския транспорт, като до 2017 г. да бъде премахнато ограничението от 30 пътувания на месец. Иска се и пенсионерите над 75 години да пътуват изцяло безплатно. 

Григоров коментира, че за тези предложения ще се търси подкрепа и от останалите партии в Общински съвет, и изрази увереност, че ще се постигне приемливо решение. Самото финансово изражение на тези предложения се изразява в допълнителни около 75 хил.лв. от общинския бюджет, а допълнителните мерки за подпомагане ще обхванат около 2 хил. възрастни русенци, организирани в различни клубове. 

Общинарите коментираха и други точки в дневния ред на предстоящото заседание на Общински съвет, като Иво Пазарджиев заяви, че предстоящата концесия на плувния басейн в Парка на младежта ще бъде неизгодна, дори да се намери реален кандидат. Според него, не се предвижда развитие на изявен русенски спорт като водната топка, тъй като изискванията към басейна не отговарят на нуждите на спорта.

Неизгодно за Община Русе щяло да се окаже и дарението от частна фирма на модулна газ-станция до стадион "Дунав". Според Пазарджиев, от подобно дарение ще бъдат ощетени и двете страни - от една страна Общината ще загуби предварително определено място за спорт, както и сумите за наем за 5 години. От друга страна ще бъдат ощетени останалите фирми в града, които се занимават с подобна дейност, тъй като щели да бъдат поставени в неравностойно положение спрямо една конкретна фирма, в полза на която Общината трябва да вземе решение. Пазарджиев бе категоричен, че групата няма да подкрепи това решение, и препоръча да се обмисли на това място да се построи обществена спортна площадка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама