Как да преборят насилието в спорта обсъдиха фенове в Русе (снимки)

21:44, 24 яну 16 / Спорт 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Среща от международния проект на БФБаскетбол "Фенове срещу насилието" се проведе в Русе.

Проектът има три фокус групи за работа с феновете, като първата бе именно в Русе и засегна толерантността в спорта. Срещата премина под формата на дискусии и игри, организирани от ръководителите на проекта Тодор Колев и Ширин Амин. В тях се включиха над 20 от най-верните привърженици на местния "Дунав", които обсъждаха проявите на агресия, водещите причини за нея, посещаемостта на мачовете и др.

Отчетени бяха различните причини водещи до нежелани последици преди, по време на и след дадена спортна среща. Дадени бяха и конкретни примери за подобни случаи, както и добри и лоши примери за действие при такива ситуации.

Коментирано бе и влиянието на съдийските решения върху настроението по трибуните, като бе отчетена и динамиката на играта.

Феновете от своя страна не пропуснаха да споделят, че състезателите и в немалка степен ръководителите на клубовете следва да дават добрия пример за поведение, което да не увлича в грешната посока и останалата част от хората в залата и на стадиона.

Дадени бяха предложения за разширяване на формата с присъствието на представителите на клубовете, съдии, охранителни фирми и полиция.

"Емоцията я има и не може без нея. Все пак обаче това е спорт, а не война", коментираха присъстващите.

Момчетата от фен клуб "Дунав завинаги" дадоха отличен пример в това отношение, като изненадаха организаторите с филма, посветен на срещата от турнира за ЕвроКупата на ФИБА между "Дунав" с "Шепши" Сфънту Георге в сърцето на Трансилвания в края на 2009 г. Тогава близо 100 русенски запалянковци подкрепиха своите любимки и спечелиха приятелството и на местните фенове.

Демонстрирани бяха и множеството артикули на футболния и баскетболни отбори с името "Дунав" направени от феновете през последните години.

В края всеки от присъстващите се ангажира да допринесе с конкретни действия за намаляването на насилието на спортни мероприятия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама