Общопрактикуващи лекари, кардиолози, педиатри и мед. сестри не достигат в Русе

18:06, 04 фев 16 25 356 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Потребностите от извънболнична, болнична и спешна медицинска помощ е изчислила Националната здравна карта, чиито проект е вече достъпен на страницата на Министерството на здравеопазването.

За целта са изработени областни здравни карти от комисии във всеки регион. Те са включвали съответния областен управител, двама представители на регионалната здравна инспекция, двама представители на районната здравноосигурителна каса, двама представители на районната колегия на Българския лекарски съюз, един представител на районната колегия на Българския зъболекарски съюз, един представител на регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, един представител на представителните организации за защита на правата на пациентите, признати по реда на чл. 86в от Закона за здравето, и по един представител на всяка община в съответната област.

Отчетено е, че от 587 лекари в област Русе 380 са в първичната извънболнична помощ. Сред тях 152-ма са по обща медицина и 228 по дентална. 207 са лекарите в специализираната извънболнична помощ, като тези по клинични специалности са 186.

Изчиследно е, че в региона има недостиг от 45 специалисти по обща медицина.

По отношение на специализираната извънболнична помощ най-голям е недостига от 23 лекари по "Кардиология", по 18 трябват по "Акушерство и гинекология" и по "Педиатрия", 13 - по "Психиатрия", 11 - по "Хирургия", 10 - по "Ендокринология и болести на обмяната", по 9 по "Нервни болести" и по "Ревматология", 8 по "Ушно-носно-гърлени болести", с 6 по-малко са тези по "Вътрешни болести" и по "Физикална и рехабилитационна медицина" и т.н.

За сметка на това се оказва, че има излишни 36 общопрактикуващи лекари без специалност, които са регистрирали дейност само в специализираната извънболнична медицинска помощ и не работят в лечебни заведения за болнична помощ.

По отношение на медико-диагностичните дейности в специализираната извънболнична помощ - най-голям недостиг има от специалисти в клиничните лаборатории - 5.

39 лекари обаче не достигат в областта на "Общата дентална медицина". С 9 по-малко от необходимото са тези по "Оперативно зъболечение и ендодонтия", а с 8 - по "Детска дентална медицина".

Що се касае до специалистите от професионално направление здравни грижи в извънболничната помощ Русе има нужда от още 250 медицински сестри, 25 клинични лаборанти, 23 акушерки, 18 рехабилитатори, 16 фелдшери и 10 рентгенови лаборанти.

По отношение на легловата база има регистриран излишък от 19 броя в "Кардиология", 12 в "Пневмология и фтизиатрия", по 8 в "Хирургия" и "Урология", 7 в "Пластично-възстановителна хирургия", по 5 броя в "Ендокринология и болести на обмяната" и в "Съдова хирургия".

Недостиг пък има от 17 бройки в "Лъчелечение", по 11 в "Акушерство и гинекология" и в "Нервни болести", по 10 в "Клиничната хематология" и "Ревматология" , 7 в "Нефрология", 6 в "Инфекциозни болести", по 5 в "Кожни и венерически болести" и в "Детска хирургия" и 1 в "Ушно-носно-гърлени болести".

Както вече Topnovini.bg писа, на практика в Русе се очаква преструктуриране без сериозни сътресения с въвеждането на новата здравна карта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама