Русе възпитава поредния млад шампион

13:35, 06 фев 16 / Любопитно 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Никол Павлова е едва на 14 години, в 8 клас на русенската Математическа гимназия "Баба Тонка", но вече е натрупала успехи, на които могат да завидят много професионалисти. 

Тя е състезател по авиомоделизъм - една дисциплина, която е сравнително слабо популярна в България, но за сметка на това може да се похвали с отдадено общество от ентусиасти. Наред с това Никол участва и в училищния клуб по роботика, с който пък ще се състезава на предстоящото първенство в Австрия през април. Тя сама програмира и сглобява своите творения, тренира за състезания, пише домашни, и още на тази възраст проявява интерес към журналистиката със своята дейност в училищният вестник.

"Имам желание да участвам в 13 състезания по авиомоделизъм тази година, 12 от които включват два класа", споделя тя. "4 от тях са в България, 2 в Румъния, и 7 в отворени световни купи. Повечето от тях обаче са много далеч, и участието е много скъпо. Всички разходи се покриват от родителите ми и техни приятели, за което съм много благодарна на всички тях. 

Надявам се да оправдая очакванията на всички, и да се представя достойно на стълбичката на Европейското първенство в Унгария 2017, и на Световното във Франция 2018. Имам обаче големи трудности в тренировките, предимно в акробатичния клас,тъй като ни е необходим малко по-специален терен - асфалтова площадка поне 50 на 50 метра. Успяхме да открием такава до хижа "Приста", но тя е изоставена и не можем да открием собствениците за да вземем разрешение да разчистим поне клоните. Бихме могли да тренираме заедно с европейския вицешампион, който също е русенец, и който също има такива проблеми". 

Въпреки подобни проблеми, Никол се справя със завидно самочувствие по време на състезанията, в които участва. Само за миналата година от участия в международни и национални първенства, тя е натрупала 6 първи места в клас "Юноши", както и няколко подиума. Уменията й не остават незабелязани от специалистите, които започват да я допускат да се състезава в категория "Мъже", което е рядкост в състезанията. 

"Тази година обаче трябваше да се откажа от участие в Световното първенство, което се провежда твърде далеч - в Австралия", със съжаление коментира Никол. "Не е възможно да покрием всички разходи, тъй като регламентът изисква задължително участие и на механик. За останалите състезания се надявам да нямам такива проблеми, тъй като основните разходи са за транспорт и материали за подготовка. Предстоят ми състезания както в България, така и в Украйна, Франция, Латвия и Румъния".

Никол с ентусиазъм разказва и за новото си хоби - роботиката. За предстоящото първенство в Австрия тя подготвя летящ дрон, който да изпълнява български танц в такт с музика. На учудения ни поглед тя отговаря с усмивка, че се надява да може да направи презентация след първенството, тъй като до тогава остава малко време, а проектът е сложен. Заедно със своите съученици подготвят и няколко наземни робота, които трябва да изпълняват сложни задачи. Сред тях ще има танцуващи, прекосяващи 3D лабиринт, търсещи определени точки в пространството чрез термодатчици, и манипулиращи дребни обекти. Всичко това трябва да е готово до април, а до тогава предстои много работа, обяснява Никол, която веднага след нашия разговор се захваща със следващата си задача.

Разделяме се с пожелания за предстоящи успехи, и обещания за нови русенски победи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама