Подсъдимите за смъртта на работник от Русе при трудова злополука в Бургаско, обжалват присъдите си

14:08, 07 фев 16 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Подсъдимите за смъртта на работник от Русе при трудова злополука в Бургаско, обжалват присъдите си. Делото, образувано след подадените от тях жалби ще се гледа утре, съобщиха от пресцентъра на Апелативнияя съд във Велико Търново.

Подсъдими по процеса са Пламен П. П. (1977 г.), Стоян И. С. (1971 г.) и Димо Х.Д. (1952 г.)

На първа инстанция Окръжния съд в Русе е признал подсъдимия Пламен П. П. за виновен, че на 31 юли 2012 г., при извършването на пътностроителни дейности по рехабилитация на ЛОТ-9 на главен път Бургас – Малко Търново, на около 1 километър от село Звездец, като ръководител група в строителството при „Автомагистрали – Черно море" АД – Шумен и технически ръководител на участък км. 247 до км. 308, не е провел инструктаж на работниците Стоян И. С и Маню П. Л.

Освен това той е възложил работа на подсъдимия Стоян И. С. с технически неизправна асфалтополагаща машина „Фьогеле" №717, която освен това не се е ползвала по предназначението ѝ от производителя, а била пригодена като чакълоразстилач.

Не било проведено и ежедневно техническо обслужване за нейната годност. В резултат на допуснатите грешки, около 15:00 часа е станала трудова злополука – работникът Маню П. Л. (роден през 1956 г.) е бил притиснат към мантинелата от неизправаната машина и починал.

Деянието е извършено поради незнание и немарливо изпълнение на работата, която е източник на повишена опасност, заключил още русенският съд, като допълнил, че нещастието е резултат и на виновно нарушение на нормативни актове.

Този подсъдим е осъден на 2 години условно, с 3 г. изпитателен срок.

Със същата присъда, друг от тримта обвиняеми – Стоян И. С., е признат за виновен, че при гореописаната обстановка, в качеството му на машинист пътно строителни машини в „Автомагистрали Черно море” АД-Шумен, управлявайки асфалтополагащата машина, пригодена като чакълоразстилач, правил това без да й е извършен контролен преглед.

Освен това, в хода на работата той установил, че машината е с неизправен спирачен механизъм и невъзможност след изключването от скорост, да бъде повторно включена на скоростта.

Като капак бил и пиян – 2,20 промила алкохол са установени в кръвта му.

Той е осъден на 3 години условно, с 5 г. изпитателен срок.

Последният подсъдим – Димо Х.Д. е признат за виновен, че в качеството му на изпълнителен директор на “Автомагистрали – Черно Море” АД – Шумен е допуснал промяната на асфалтополагащата машина в чакълоразстилаща без разрешение на съответните власти. Той не е определил и длъжностно лице, което ежедневно да извършва контролен преглед на машината, с което е допуснал тя да паботи с неизправна спирачна уредба.

Признат е за виновен и че е допуснал до работа работник (подсъдимия Стоян И. С.) без средно образование.

Димо Х.Д. е осъден на 2 години условно, с 3 изпитателен срок. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама