Всеки четвърти учител в България ползва образователната платформа уча.се

22:07, 08 фев 16 25 998 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„А кой каза, че учениците нямат желание да учат?“ беше темата на дискусия, която се проведе тази вечер в Буда Хаус с Дарин Маджаров – създателят на платформата уча.се.

В началото на срещата той представи образователната платформа, която чрез видеоуроци дава възможност на учениците да усвоят по-лесно и по по-достъпен за тях начин материята, която трябва да покрият по време на образованието си в основното и средното училище. Бяха представени и примери с прожекции от сайта.

По време на срещата стана ясно още, че новият модел на подпомагане на обучението се приема добре, както от преподавателите, така и от техните питмоци – всеки четвърти учител в България е регистриран в сайта, за развитието на който работи екип от 60 души, под ръководството на Дарин Маджаров.

Общо регистрираните са 400 000 души, сред които учители, ученици, студенти, родители.

Според Дарин Маджаров, не е справедливо мнението, налагано в обществото, че учениците са мързеливи и немотивирани, а преподавателите им – старомодни и негодни да предизвикат интереса на възпитаниците си. Доказателство за това са и 15-те милиона гледания на различни видеоуроци и използването им от преподавателите в процеса на работата им.

Маджаров разказа, че идеята е възникнала, когато, докато е бил докторант в Белгия, сестра му го е търсела по скайп, за да й помага по физика. За да улесни „работата“ си с нея, той записал на видео първия импровизиран урок, който се харесал не само на нея, но и на съучениците ѝ и те поискали такива и по други предмети.

Когато решил да се заеме с изграждането на платформата уча.се Маджаров прекъснал докторантурата си и получил уверението на ръководителя си, че ще получи подкрепа в новото начинание.

Той спомена и за бъдещите планове – всеки регистриран ученик ще получава собствен герой, който ще трябва да развива, и чрез който ще може да работи с останалите герои на хора от неговото училище. Ще има възможности за състезания между различни училища в България.

По време на последвалата дискусия, Дарин Маджаров отговори на съмненията относно въздействието на уча.се върху работата на преподавателите. Той каза, че досегашната практика сочи, че тя спестява време на учителите и увеличава креативността им. Тези от тях, които прожектират видеоуроците на учениците си, могат да спестят време от повтаряне на един и същ материал и да се превърнат в ментори, което е по-важната част от работата им.

Присъстващите споделяха и собствен опит и истории, как им е повлияла платформата.

Кметът Плмен Стоилов пък беше изпратил поздравителен адрес до екипа на уча.се.

Дарин Маджаров създава уча.се през 2012-та година, като в началото сам записва над 550 видео урока по математика, физика, химия, биология, английски език и др. Целта му е уча.се да бъде мястото, на което всеки получава уроците за училище на разбираем и интересен език.

Дарин Маджаров завършва с медал за отличен успех (6.00) Априловската гимназия в Габрово през 2006 г. Между 2006 и 2011 г. той получава бакалавърска и магистърска степени по електроника и компютърни науки в Jacobs University (Якобс Университет) в Бремен, Германия. От 2011 г. е докторант в областта на възобновяеми източници на енергия и електрически коли в KU Leuven (Католически университет, Льовен), Белгия.

След като интересът към уча.се нараства, Дарин Маджаров прекъсва докторантурата си и се завръща в България, за да се отдаде изцяло на уча.се и да изгради силен екип, с който да подобрят образованието в България.

Дарин Маджаров е отличен в класацията на Форбс за 30 лидери под 30 годишна възраст, както и в класацията на Дарик за 40 вдъхновяващи, иновативни и смели хора под 40 годишна възраст. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама