Нивото на р. Дунав в българския участък се повишава

06:59, 10 фев 16 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология днес от запад ще започнат валежи от дъжд. Количествата ще са от 3-10 л/кв.м. През нощта срещу четвъртък валежите ще обхванат цялата страна, в четвъртък от запад на изток ще спират. Количествата в Западна България ще са до 3 л/кв.м, а в Източна – до 5-15 л/в.м.

Водните количества на реките в по- голямата част от страната са около праговете за високи води.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн днес водните нива ще се понижават в целия водосбор. От вечерните часове на 10 и на 11 февруари в резултат на  прогнозирани валежи се очакват повишения на водните нива в водосбора.

По- съществени повишения се очакват в теченията на реките Вит, Осъм, Янтра и Русенски Лом. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 10 и 11 февруари, че водните количества ще бъдат около и над средно многогодишната стойност. Нивата ще се понижават и в наблюдаваните станции ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водното количество в долното течение на реката на 10 и 11 февруари ще бъде над средно многогодишната стойност.

Водните нива в целия водосбор ще се понижават до вечерните часове на 10 февруари, когато вследствие на прогнозираните валежи, ще започнат отново да се повишават отначало в горните части на водосбора, а на 11 и 12 и в долните части на водосбора, но ще бъдат под прага за внимание.

Нивото на р. Дунав в българския участък се повишава. Според прогнозата на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав  за 11 февруари нивото при Русе ще се покачи с 24 cm, очаквано ниво 326 cm.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама