Новите зам.-ректори на Русенския университет представиха управленската си програма

12:02, 10 фев 16 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Утвърждаване на Русенския университет като университет на бъдещето, като ценен международен партньор, привлекателен за студентите и подпомагащ развитието на региона. Това бяха акцентите, с които новият ректор на учебното заведение проф. д-р Велизара Пенчева описа новата управленска програма на нейния екип. Той бе представен от зам.-ректорите проф. д-р инж. Пламен Кангалов – зам.-ректор по учебната работа, проф. д-р Диана Антонова – зам.-ректор по научно-изследователската дейност, проф. д-р Юлиана Попова – зам.-ректор по евроинтеграция и международно сътрудничество, проф. д-р инж. Пламен Даскалов – зам.-ректор по развитие, координация и продължаващо обучение.

Сред приоритетите през новия мандат проф. Пенчева посочи повишаване качеството на образованието, развитие на иновационни технологии, изграждане на научна инфраструктура, силно международно позициониране, влияние в трансграничното регионално сътрудничество, както и продължаващо взаимодействие с местната власт и бизнеса.

Проф. Кангалов обърна внимание върху сектора за прием на нови студенти, като вече кандидатстудентски изпити ще се провеждат през цялата година, два пъти месечно. Той обясни, че това е европейска практика, и се прави с цел да се даде възможност на младежите да се борят за по-добро класиране за най-желаните специалности. Ще се вложат и усилия в популяризирането на университета в интернет и особено в социалните мрежи, където младежите са най-активни.

Проф. Попова акцентира върху трансграничното сътрудничество, и сътрудничеството с международни университети. В момента университетът е със силно международно позициониране, като има над 250 споразумения по програма "Еразъм", над 60 рамкови договори с други университети, и споразумения за мобилност с 5 държави.

Зам.-ректорът по научно-изследователската дейност, проф. Диана Антонова, ще работи с екипите в Научно-изследователския център и Центъра за иновационни образователни технологии. Специален координатор ще се грижи за професионалното израстване на докторантите в Русенския университет. Към Научно-изследователския център работят Център за трансфер на технологии, Център по предприемачество, Център за интелектуална собственост и Издателски център. Тя акцентира върху създадените интердисциплинарни екипи с участието на преподаватели, студенти и ученици, които са силата на Русенския университет, и уточни, че предстои формирането на 40 изследователски екипа, които да бъдат „лицето“ пред бизнеса и партньорските университети. Пред екипа на проф. Антонова стои и предизвикателството за развиване на четирите научни списания на английски език, издавани от Русенския университет, да достигнат по-високи позиции в класацията на Томпсън-Ройтерс. Едното от тях вече влиза в топ 10 на цитиранията.

Всички контакти на национално ниво с университети и партньорски организации ще преминават през ресора на зам.-ректора по развитие, координация и продължаващо обучение, проф. Пламен Даскалов. Дирекция „Качество на образованието“ ще продължи да организира и администрира работата по университетските академични стандарти и акредитационните процедури, а центровете за продължаващо обучение (ЦПО) и за кариерно развитие (ЦКР) ще доразвият дейността. ЦПО ще се насочи и към дистанционно обучение на курсисти, а ЦКР ще продължи да привлича партньори от страна на бизнеса цел бъдещо кариерно израстване на студентите от университета.

От своя страна проф. Белоев увери, че неговите ангажименти към развитието на университета няма да спрат до тук, тъй като това за него се е превърнало в кауза и той ще е съпричастен с всичко което се случва в учебното заведение.

На пресконференцията стана ясно, че за реализацията на инвестиционните проекти ще се разчита на финансиране от различни програми. В бюджета на университета са заделени средства за доизграждането на достъпна среда в корпусите. Очаква се одобрението на два инфраструктурни проекта – единият за облагородяване на пространството на в източната част на кампуса, към сградата на Гимназията по чужди езици, а другият – за изграждането на Център за компетентности по информационни и комуникационни технологии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама