Докато чака по-добри времена, русенската педиатрия лекува и преглежда над 5 400 деца за година

14:07, 10 фев 16 25 266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Последният основен ремонт на отделението по "Педиатрия" в Многопрофилната болница за активно лечение в Русе датира от 1999 г. От тогава до момента в него са извършвани само спешни и текущи ремонти, свързани основно с влагата и мухъла, които са редовни негови "гости".

Днес неговият началник д-р Ева Цонкова отчете, че в "Педиатрия"-та дежурят 11 лекари и 21 мед. сестри. То е разделено на 3 сектора, според възрастта на пациентите с общо 45 легла. Към този момент тях има настанени 49 деца.

"Детското отделение на МБАЛ-Русе е единствено на територията на областта, предлагащо целия пакет от медицински услуги за подрастващи. При последната акредитация на болницата то е получило трето най-високо ниво и отлична акредитационна оценка", сподели д-р Цонкова.

Тя отчете, че за 2015 г. през отделението са преминали 2 741 деца. "Нараснал е броят и на пациентите от други области, който през последната година е 188. Използваемостта му е 84.21 %. Отделно през диагностично-консултативния кабинет на отделението са преминали още около 2 700 деца. От всички пациенти 99.2% са изписани подобрени и излекувани, а останалите 0.8% без изменение. Няма нито един случай на влошаване на състоянието или смъртност", каза още д-р Цонкова.

Те обаче не подмина темата за условията, при която се работи в отделението.

"Сградата е стара. Всичко е амортизирано, изпочупено и е обект на постоянни спешни ремонти. Със средства на дарители са боядисани коридорите, една болнична стая и две сервизни помещения. Тук е момента да отбележа, че на всички 45 легла, които имаме, се падат 4 санитарни възела. Тоалетът на бебетата до 2 г. възраст се извършва на мивките, които са в болничните стаи. Там се перат и дрехи. Сушат се върху радиаторите. Това спомага и за образуването на влага и мухъл в отделението. Борбата с тях е ежедневна и не е от вчера. За да се санира обаче една стая, тя трябва да се обработи с хлорни препарати, които дразнят очите и лигавиците на дихателните пътища на децата. Т.е. за да отстраним влагата и мухъла, трябва да опразним дадената стая, да я обработим и след това известно време да не настаняваме никого там. Това няма как да стане при тази висока използваемост - в момента имаме 49 деца в 45 легла", сподели още д-р Цонкова.

Тя припомни идеята на бившия здравен министър и бивш юрист на МБАЛ-Русе и настоящ депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова Детското отделение да се измести на 9-ия етаж в Хирургичния блок. Помещенията там обаче са на Комплексния онкологичен център, който е общинска структура. Размяната на собствености между двете лечебни заведения е на път да се случи, след като бе стигнала и до съда.

Това е наложило и замразяване на използването на отпуснатите от държавата 200 000 лв. за ремонт на настоящото отделение. Освен това заместник-председателят на Съвета на директорите на МБАЛ-Русе д-р Йосиф Новаков отчете, че за ремонт и пригодяване на помещенията на 9-ия етаж в Хирургичния блок за "Педиатрия" са необходими около 500 000 лв. Той припомни още, че с тази размяна на собствености ще може да се осъществи и планираното разширяване и модернизиране на "Спешното приемно отделение" на МБАЛ-Русе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама