Нова смела схема на телефонните измамници: "Дарете пари на МВР за акция срещу телефонните измамници"

11:52, 12 фев 16 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За нова схема на телефонните измамници, по която вече има пострадал със сериозна сума русенец, съобщиха на пресконференция днес директорът на ОД на МВР - Русе комисар Теодор Атанасов и неговият заместник Илиян Енчев. 

Комисар Атанасов коментира, че измамниците са станали изключително изобретателни, и се възползват от всяка възможна ситуация. Така е станало и с последния случай, в който за "уловка" е използвана информационната кампания на МВР срещу този вид измами. 

Преди два дни на телефона на възрастен русенец е позвънил мъж, представил се за "майор Стефанов от русенската полиция", който е обяснил, че са необходими средства за операция срещу телефонни измамници. Зам.-директорът Илиян Енчев обясни, че планът е бил обмислен до последната подробност - възрастният мъж е бил инструктиран какво да каже в банката, когато тегли пари, за да не се усъмнят служителите. Освен това е бил подведен да мисли, че е позвънил на телефон 112, докато все още е бил на линия с измамниците, а "диспечерка" е потвърдила, че наистина в МВР има служител на име "майор Стефанов", и такава акция предстои да се извърши. 

В крайна сметка възрастният мъж е изтеглил около 21 хил.лв. от банката, и ги е хвърлил в кошче за боклук на бул. "Цар Освободител". Той дори е бил инструктиран да ги остави и да се отдалечи колкото се може по-бързо, тъй като "акцията" била в ход и може да има стрелба. 

Полицейските началници обясниха, че за съжаление борбата с телефонните измами е трудна и сравнително неефективна, тъй като се използва дълга верига от "мулета", и трудно се достига до реалните организатори. За изминалата година са извършени 115 подобни измами, като жертвите са предимно възрастни хора, а щетите са за над 290 хил.лв. Въпреки превантивните мерки, тези престъпления продължават, а разкриваемостта е едва около 10%. 

Комисар Атанасов отново призова за по-голяма гласност на информационанта кампания, тъй като в почти всички случаи жертвите са били измамени поради незнание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама