36-годишен русенец задържан за трафик на жени в Европа

17:55, 12 фев 16 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гранични полицаи и двама служители от съдебната полиция на град Марсилия проведоха полицейска операция на територията на Русе, София, Силистра и Монтана. Задържан с европейска заповед за арест е организаторът на трафика на хора К.Ф. на 36 г. от Русе, съобщиха днес от пресцентъра на МВР.

Паралелно с повеждащите се действия на българска територия, в района на Марсилия полицейски служители са задържали и две жени - Г.Р. на 33 г. и Д.М. на 22 г., основни съучастници на К.Ф.

Граничните полицаи започнали работа по случая през юни миналата година. Тогава те получили първата оперативна информация за група от района на Русе, която извършва трафик на жени с цел сексуална експлоатация от България за страни от Западна Европа, основно за Марсилия във Франция.

Установени са главният организатор на трафика К.Ф. на 36 г. от Русе и негови съучастници, както и 7 от жертвите - пълнолетни български гражданки. По системите за бързи парични преводи, от Марсилия и други градове в страни от Западна Европа на името на К.Ф. и негови съучастници са изпратени повече от 200 хиляди евро, придобити от експлоатацията на жертвите на трафика. Г.Р. и Д.М. са събирали парите от сексуално експлоатираните жени в Марсилия и са ги превеждали на организаторите на престъпната дейност.

Служителите от Гранична полиция са осъществявали с френските си колеги през цялото време активен оперативен обмен на информация, отнасяща се до организатора на трафика, неговите съучастници, съвместни пътувания през граница и придобити материални облаги.

През октомври 2015 г. материалите по случая са докладвани в прокуратурата на град Марсилия, където е започнато разследване. През декември 2015 г. съдия-следователят по случая е изготвил молба за правна помощ, която е изпратена в България.

При полицейската операция в България са извършени процесуално-следствени действия обиск, претърсване и изземване. Иззети са и са прибавени към материалите по делото документи за извършени парични преводи, хардуер от компютърна конфигурация, мобилни апарати, златни накити. Разпитани са 15 души, пострадали от трафика и свидетели на престъпната дейност.

К.Ф. е предаден на на Окръжната прокуратура в Русе за започване на производство по екстрадиция. Съвместната работа по случая на граничните полицаи и френските им колеги продължава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама