Русе разполага с 1949 общински жилища към края на 2015 г.

14:22, 14 фев 16 25 565 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През 2015 г. Община Русе притежава 1949 броя жилищни имоти – апартаменти и къщи. Това става ясно от докладна записка с предложение за утвърждаване списъците с общински жилища, внесена от кметската администрация.

С оглед задоволяване нуждите на населението през периода 01.01.2015 г.- 31.12.2015 г са извършени промени в списъците, както следва: -Община Русе е придобила собственост по реда на чл. 54 от Закона за държавната собственост върху 2 броя жилищни имоти, които са включени в списъка на резервния фонд; -от списъка на къщите са премахнати 5 броя имоти, които са освидетелствани и предстои тяхното събаряне; -от списъка на резервен фонд е премахнат 1 брой имот, който е освидетелстван и е предвиден за премахване; -от списък №1 на къщите са прехвърлени 8 броя имоти в резервен фонд; -от списък №2 на ведомствения фонд е прехвърлен 1 брой апартамент в списъка с апартаменти за настаняване под наем на граждани с установени жилищни нужди.

Съгласно чл. 15 от Наредба №6 на Общински съвет – Русе, във ведомствени жилища се настаняват под наем за срок не по-дълъг от две години: служители от общинската администрация, които не притежават жилище на територията на Община Русе; служители в юридически лица и звена на общинска бюджетна издръжка, които не притежават жилище на територията на Община Русе; специалисти от особено значение за общината. Настаняването в тези жилища се извършва със заповед на кмета на общината, след решение на Комисията за картотекиране и настаняване на нуждаещи се граждани в общински жилища.

Ощинските жилища, предназначени за продажба, могат да се продават след решение на общински съвет на: правоимащи по Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове (ЗУПГМЖСВ); лица, чийто жилища се предвижда да бъдат отчуждени по реда на глава трета; други лица, отговарящи на условията за закупуване на общински жилища, определени с  наредбата на общинския съвет. С нормата на чл. 12, ал. 3 от  Наредба №6 на Общински съвет – Русе се предвижда определянето на свободни жилища и урегулирани поземлени имоти за жилищно строителство, които ще бъдат обявени за закупуване от правоимащи по ЗУПГМЖСВ.    

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама