Стартира евро година на спорта в Русе

10:38, 19 фев 16 / Спорт 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Официален старт на инициативата "Русе – европейски град на спорта 2016" ще бъде даден днес от 17 ч. в зала "Европа" на Доходното здание.

На церемонията се очаква да присъстват Джан Франческо Лупатели – президент на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта, Хуго Алонсо – главен секретар на Асоциацията, Анатоли Илиев – член на УС на Асоциацията, д-р Андрей Ковачев – член на Европейския парламент, зам.-министърът на младежта и спорта Асен Марков, кметът Пламен Стоилов и екипът му, както и представители на спортни клубове и гости.

На церемонията ще бъде представено официално и логото на кампанията "Русе – европейски град на спорта 2016".

Званието "Европейски град на спорта" се присъжда от 1999 г. насам, с цел популяризиране на спорта като инструмент за социално сближаване, подобряване на здравния статус и начина на живот на хората. През 2015 г. бе обявена кандидатурата на града и в координация с местната спортна общественост е разработена съответната визия и събитийна програма. Русе бе обявен за носител на титлата на официална церемония в Европейския парламент в Брюксел на 18 ноември 2015 г.

"Възможността Русе да е един от Европейските градове на спорта през настоящата година е признание за русенци и шанс за града ни! Това е доказателство за общите ни усилия за възраждането на спортната дейност и превръщането на спорта в приоритет за местно развитие. Ето защо, инициативата "Русе – Европейски град на спорта 2016" е насочена към популяризирането на масовия спорт и културата на активност сред русенци", отбелязват по този повод от Общината.

Целите на кампанията включват насърчаване на активния и здравословен начин на живот на всички възрасти чрез спорт, стимулиране на социално сближаване и приобщаване на различни социални групи, популяризиране и подпомагане дейността на професионални и любителски спортни клубове и сдружения, ревитализиране и социализиране на градски пространства и територии, подсилване на сплотеност и обединение около постигането на една обща визия за развитието на града, популяризиране на Русе като дестинация за бизнес, култура, спорт и туризъм в национален и европейски мащаб.

"Годината, преминаваща под знака "Европейски град спорта", ще обогати местния спортен календар с мащабни и иновативни спортни събития с добавена стойност за местните общности, които ще превърнат Русе в посланик на спорта в България и Дунавския регион", категорични са от местната администрация в града.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама