Музей на спорта "Луи Айер" отваря врати в Русе

18:02, 19 фев 16 / Спорт 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Музей на спорта "Луи Айер" ще отвори врати в "Булстрад Арена". Това стана ясно по време на официалния старт на инициативата "Русе – европейски град на спорта 2016", който бе даден днес в зала "Европа" на Доходното здание.

Новината съобщиха мениджърите на мултифункционалната зала Борислав Велков и Иван Драндийски, като не пропуснаха да споменат, че идеята е възникнала по време на откриването й.

"Русе е град с много шампиони. Всички тези хора и техните постижения трябва да намерят място в една Алея на спортната слава на Русе. Решихме на ниво "Минус 1" във фоайето на нашата спортна зала решихме да основем музей на името на Луи Айер. Той е свързан дълбоко с Русе и е доказателство за връзката на града с Европа от много далечни времена насам. На територия от 500 кв. м. ние възнамеряваме да изложим всичко от миналото до днес. Всеки жеалещ ще има свободен достъп до експозицията. Обявяваме в тази връзка и дарителска кампания, като призоваваме всички клубове, спортни величия да дарят експонати за нашия музей, за да може той да стартира с една сериозна експозиция от спортни трофеи и артефакти", споделиха мениджърите на "Булстрад Арена".

Кметът на Русе Пламен Стоилов не пропусна да припомни, че още през 1893 г. Луи Айер и още 9 швейцарски специалисти поставят основите на спортното образование в България по покана на тогавашния просветен министър Георги Живков.

"Така е поставена основата на т. нар. юнашки дружества, прераснали в настоящите спортни клубове", сподели Стоилов.

На церемонията, по време на която бе представено и официалното лого на кампанията, присъстваха Джан Франческо Лупатели – президент на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта, Хуго Алонсо – главен секретар на Асоциацията, Анатоли Илиев – член на УС на Асоциацията, д-р Андрей Ковачев – член на Европейския парламент, зам.-министърът на младежта и спорта Асен Марков, кметът Пламен Стоилов и екипът му, депутати, както и представители на спортни клубове и гости, сред които русенските големи шампиони Таню Киряков, Силвия Митева и Анелия Нунева.

В церемонията с разнообразни изяви се включиха и редица от талантите на акробатическия клуб "Локомотив", гимнастиците от "Акро", футболистите от ДФШ "Дракончета" при "Дунав" Русе и др.

Зам.-кметът по Европейско развитие д-р Страхил Карапчански обяви конкурса за подпомагане на различните прояви, с които ще бъде обогатена европейската година на спорта в Русе. Те ще са в три основни направления - образование и интеграция чрез спорт, здраве и високо качество на живот чрез спорт, социално приобщаване чрез спорт. Желаещите ще могат да подават своите проекти от 25 февруари до 18 март. На 26 февруари ще се проведе и информационен ден за разясняване на условията за участие. На 28 март ще се обявят проектите, които ще получат съответното подпомагане.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама