Как спортът и фен културата влияят на живота у нас обсъждаха в Русе

11:21, 22 фев 16 / Спорт 25 496 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Фенове срещу насилието" се събраха в Русе за втората фокус група. Темата бе "Cпортна култура и спортна идентичност".

Гост на събитието бе Ноел Куин, която е заедно с националния отбор на България в Русе за евроквалификациите срещу Швейцария, спечелена със 74:55, и предстоящата срещу Русия на 24 февруари от 18 ч. "Булстрад Арена".

В началото бе припомнена основната идея на проекта на БФБаскетбол и със случилото се до момента по време на първите фокус групи.

Всеки от присъстващите сподели как спортът и т. нар. фен култура у нас са повлияли на неговия живот.

В тази връзка натурализираната американка коментира основните разлики в баскетбола и подкрепата, която се оказва от трибуните, в САЩ и Европа. Тя сподели с какво се е наложило да се сблъска в първите си години на "Стария континент".

"Играта е много различна. Има разлики в някои от правилата, а и тук се разчита много повече на физиката. Колкото до феновете - тук са много по-шумни. В САЩ е позволено само да се пляска с ръце. Тук, в Европа обаче имате тъпани, тромби и специални хореографии, което дава допълнителна увереност на баскетболистите на игрището. Когато го прави противниковата агитка обаче, нещата са по-различни, защото тя винаги се старае буквално да заглуши мислите ни с шум и много други похвати. В Турция дори се е случвало да ме уцелят с монета. Това е наистина много неприятна част от играта", каза Куин.

Тя получи специален подарък - чаша с родния трибагреник от феновете на "Дунав".

Пътувалите до Испания наскоро участници в проекта български почитатели на баскетбола, сред които бе и русенката Десислава Борисова, разказаха за преживяванията си там с още 40 фенове от различни краища на Европа. В Мадрид са обсъдени инцидентите на насилие сред феновете от различните държави и начините за предотвратяването му на техните федерации. До момента всички страни са изготвили своите национални доклади като най-големите проблеми са регистрирани в Турция. Испания пък е пример за справяне с този проблем.

Още дисусии и игри по темата бяха организирани от ръководителите на проекта Тодор Колев и Ширин Амин, които бяха осигурили и специални награди за най-активните участници.

Третата фокус група в Русе, която е предвидена за края на март, предстои да обсъди и отсее конкретните мерки за популяризиране на спорта и противодействие на насилието.

Припомняме, че междувременно феновете на "Дунав" се ангажираха и с инициатива, която според тях може да даде добър пример за намаляване на агресията в обществото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама