На „Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра” се събраха жители и гости на Бабово

12:44, 22 фев 16 / Култура 25 810 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фолклорен празник „Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра” Бабово 2016 се проведе на 20 февруари в селото в община Сливо поле, област Русе, съобщиха от Народно читалище (НЧ) „Никола Йонков Вапцаров 1927 г.”

Сред организаторите са, както културната институция, така също и пенсионерската организация и кметството, с подкрепата на областния съвет на БЧК-Русе по Проект „Повишаване информираността на Обществото по проблемите на възрастните хора”, с подкрепата на швейцарския Червен кръст.

Тържеството е първо по рода си, както за населеното място, така и за България. То привлече около Старовремската софра много гости и приятели на българските народни традиции.

Присъстващите на празника се насладиха и на два конкурса: за „Най-вкусна зелева чорба” и за „Най-блага греяна ракия”, както и на фолклорен концерт на самодейни читалищни певчески и танцови групи.

В раздел „Най-вкусна зелева чорба” победител стана Илка Костадинова от Бабово, а Венцислава Симеонова от Ряхово беше отличена за „Най-блага греяна ракия”.

За всички гости и участници домакините бяха подготвили традиционните за Бабово зелева чорба и греяна ракия, както и много музика и веселие.

Празникът премина сред много настроение и хубави емоционални приятелства. Накрая всички си обещаха той да стане ежегоден и традиционен за селото и едно от значимите културни събития в Община Сливо поле.

Поздрав към организаторите, участниците и гостите отправиха Валентин Атанасов, кмет на Община Сливо поле, Николай Колев - председател на Съюза на дунавските овощари, Румяна Радкова от Областния съвет на БЧК и Веска Узунова, председател на Общинската организация на пенсионерите в Сливо поле. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама