Арт резиденция "Старото училище" - с. Горна Липница гостува с изложба в Русе

15:06, 01 мар 16 / Култура 25 518 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От днес, 1 март, до 14 март в Русе, в Изложбената зала на ул. "Борисова" 6, гостува изложбата „Ритуално изкуство – Време и Пространство“ на арт резиденция "Старото училище", с. Горна Липница. По-късно през деня ще бъде представен и семинар на тема "Начини за представяне на съвременното изкуство чрез арт резиденции".

Изложбата представя творбите на 13 автора от България, САЩ, Испания, Китай, и Полша, в която се преплитат различни визуални изкуства, живопис, музика и пърформанс. Те са обединени от общата тема за ритуалното изкуство, като всеки от артистите има пълна свобода на изразяване, обясняват представителите на "Старото училище" - Дарина Палова и Димитър Палов. Могат да се видят както политически послания, стари битови традиции, фолклорни мотиви, и дори нетрадиционни изразни похвати. 

Произведенията, под формата на пътуваща изложба, са посетили 6-те най-големи града в България, като Русе е последната спирка. 

Артистите обясняват, че тяхната мисия е да се върне модерното изкуство към природата и естествените енергии, които въплащават селския начин на живот. Посредством подобни изяви на резиденцията се дава възможност на артисти от България и света да създават съвременно изкуство чрез намиране на нов източник на вдъхновение и взаимодействие с местните общности. Самата резиденция е своеобразна форма на самоизолация от обичайните свръхстимулиращи градски дейности и пейзажи, и дава възможност за творческо уединение и тишина, които са съществени за изразяване на креативността. 

Арт резиденция "Старото училище" е създадена през 2010 г. и се намира в с. Горна Липница, община Павликени. В миналото сградата, в която се помещава тя, е била училище, от където идва и името. Разполага с 6 закрити ателиета и фотоателие, открито пространство за работа, зала за кинопрожекции и концерти. Резиденцията приема артисти веднъж годишно за период от 8 до 10 дни, а желаещите се подбират от жури. До този момент резиденцията е приела над 60 български и чуждестранни участници, а броят кандидатствали артисти е над 500 от 30 държави. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама