"Вело Русе" почисти маршрутите около хижите "Здравец" и "Минзухар"

20:17, 14 мар 16 25 1403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В събота и неделя – на 12 и 13 март, група от 8 доброволци и активисти към сдружение "Вело Русе" направиха обход на района между Лесопарка „Липник“ и Образцов чифлик, като почистиха целия маршрут между хижите „Здравец“ и „Минзухар“ от нападали клони, обрасли храсти и счупени дървета. Това съобщиха от неправителствената организация.

Този маршрут не е почистван повече от 3 години.

Маркировката по трасето е със син цвят, като по-голямата част от него се движи в просторна липова гора, а последните 300 метра преди хижа „Минзухар“ се пресича от стръмна ливада, обясняват активистите за любителите на вело туризма.

И двете хижи имат асфалтови връзки с Образцов чифлик, което дава възможност за кръгови маршрути, а хижа „Здравец“ има асфалтова връзка с вилната зона Касева чешма чрез жп прелеза, отворен само за пешеходци и велосипедисти, съобщават още от "Вело Русе".

Няма подходяща велосипедна връзка между езерото в Николово и хижите, угочняват те. Местността към тях от водоема е изключително обрасла и заключена от растителност, а старият път от южната страна на Чифлишкото езеро от Лесопарка към езерото в Николово е също непроходим, са установили участниците в почистването.

Те изразяват надежда, че в новия подробен устройствен план на Лесопарк „Липник“ ще бъде предвидено прочистването на тези маршрути, както и тяхната поддръжка, за да може да се развие като безопасен и атрактивен велосипедния маршрут от Лесопарка към хижите „Минзухар“ и „Здравец“ и оттам през Касева чешма към Русе. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама