16 кандидати за кметове и общински съветници в Русенско са сътрудничили на ДС

15:08, 30 мар 16 25 1274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия е извършила проверка на лица по чл. 26, ал. 1, т. 1 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, става ясно от официално съобщение на Комисията. 

Това са лица, регистрирани от ОИК за местни избори – 2015 г. - кандидати за общински съветници – област Русе. Проверени са 666 лица. Триста и осем лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от Закона. Сред сътрудниците на Държавна сигурност са били: 

В Община Русе

Ахмед Хасанов Исуфов, кандидат за общински съветник в община Русе, издигнат от ДПС, е бил агент "Петеров" в ОУ на МВР-Русе-ДС; ДС, управление VI-VIII.

Валентин Димитров Христов, кандидат за общински съветник в община Русе, издигнат от БСП, е бил агент "Гошо" в ОУ на МВР-Русе-ДС, отдел VI, отделение VI. 

Валерий Величков Стоянов, Кандидат за общински съветник в община Русе, издигнат от БСП, е бил съдържател на явочна квартира под псевдонима "Турист".

Дауд Мехмед Ибрям, общински съветник в община Русе от ДПС и вече областен лидер на партията, е бил вербуван като агент "Искренов" в ДС, управление III-V-II; ОУ на МВР-Пловдив-ДС.

Проф. Никола Петров Михайлов, общински съветник от БСП, е бил привлечен като сътрудник с псевдоним "Ников" в Разузнавателно управление на Генералния щаб.

Пламен Пасев Стоилов, кмет на Община Русе, който никога не е крил военната си кариера, е бил щатен служител - старши разузнавач, ДС, управление III.

Радослав Маринов Гойчев, кандидат за общински съветник в община Русе издигнат от НФСБ, е бил вербуван като доверено лице - агент "Иванов" в ОУ на МВР-Русе-ДС-II-II; ОУ на МВР-Разград-ДС.

Благомил Стоянов Благоев, кандидат за общински съветник в Община Русе издигнат от АБВ, е бил вербуван в ДС - управление 03, отдел 10, отделение 02, като агент "Захариев".

В Община Две Могили

Валентин Колев Илиев, кандидат за общински съветник в община Две могили, издигнат от ГЕРБ, е бил агент "Ицов в ДС, управление III-IV-I.

В Община Ветово

Ибрям Халилов Караманов, кандидат за общински съветник в община Ветово, издигнат от ДПС, е бил привлечен като агент "Илиев" в ОУ на МВР-Русе-ДС.

Реджеб Адемов Аков, кандидат за общински съветник в община Ветово, издигнат от ГЕРБ, е бил вербуван като агент "Михаил" в ОУ на МВР Разград – ДС.

В Община Сливо Поле

Валентин Христов Атанасов, кандидат на ГЕРБ за общински съветник и за кмет, избран за кмет на община Сливо поле; бил е щатен служител ДС-ОУ-Русе; ДС-област Разград.

Емил Асенов Моллов, кандидат за общински съветник в община Сливо поле, издигнат от ГЕРБ, е бил привлечен като агент "Ралчовски" в ОУ на МВР-Русе-ДС, отделение VІ.

Любомир Борисов Василев, кандидат за общински съветник в община Сливо поле, издигнат от НФСБ, е бил резидент "Попов" в ДС, управление "Гранични войски" - I ГО-РО.

В Община Ценово 

Димитър Георгиев Тодоров, Кандидат за общински съветник в община Ценово, издигнат от НФСБ, е бил вербуван като агент "Богдан" в Управление III, отдел IV, отделение V на ДС (Военно контраразузнаване).

В Община Борово

Спас Йорданов Спасов, Кандидат за общински съветник в община Борово, издигнат от ВМРО – БНД, е бил привлечен като агент "Александров" в ДС, управление III-IХ-III.

Повече информация е достъпна в официалното съобщение на Комисията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама