Русе отбелязва с няколкодневна богата програма своя празник

13:54, 28 апр 16 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Богата няколкодневна програма за отбелязването на празника на Русе - 6 май беше представена на нарочна пресконференция днес.

На срещата с медиите присъстваха зам.-кметът по хуманитарни дейности Иван Григоров, директор Дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова, началник Отдел „Култура“ Ива Чавдарова и директорът на ОП „Русе арт“ Мариан Савов.

Традиционната програма стартира още на 5 май с тържествената церемония по връчването на званията „Почетен гражданин на град Русе“. Удостоените тази година са Румяна Ценкова, Нешка Робева, Найден Тодоров, Пламен Бобоков, Георги Ачев, както и посмъртно – Ваньо Танов, арх. Танко Серафимов и Светлозар Димитров – Змей Горянин. Събитието ще се проведе в Голяма зала на Доходно здание, от 19 часа.

Самият 6 май, тройният празник – Денят на храбростта, Денят на българската армия и Денят на Русе, започва с празнична литургия в храм „Свети Георги“ от 9 ч.. В 11 ч. на площада пред Община Русе ще се проведе традиционния концерт на талантливите деца и младежи от Общинския детски център за култура и изкуство. От 12 ч. пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война, ще се състои тържествената церемония по поднасяне на венци и цветя.

През тази година Община Русе е планирала да продължи и развие и миналогодишната инциатива за среща с т. нар. посланици на Русе, които са допринесли за имиджа и развитието на града.

„Именно поради това, от 13 ч., в Лапидариума към РИМ, кметът Пламен Стоилов ще даде прием на “Лицата на Русе”. Това са млади хора, подпомагани от общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ през последните две години. Целта на срещата е да продължим традицията и да насърчим младите русенци да се развиват успешно в нашия град“, сподели по този повод Ирена Петрова.

Мега концерт ще събере почитателите на родната популярна песен на площад "Свобода" след 20:30 ч. Участие в него са потвърдили любимците на различни поколения, сред които Милена Славова, Силвия Кацарова, Теди Кацарова, Маги Джанаварова, Цветелин Атанасов – Елвиса, Искрен Пецов, Йоанна Драгнева и др. Водещ ще бъде Наско Колев от „Любими песни, любими хора“ по БГ радио.

Припомняме, че на 7 май, русенци ще могат да се насладят и на легендарните Uriah Heep, които ще гостуват в „Булстрад Арена“ от 20 ч.

Празничната програма продължава и на 11 май с безплатен спектакъл на известния комедиен изпълнител Димитър Туджаров - Шкумбата и водещият от Дарик Радио Иво Райчев. Събитието ще се проведе от 19 ч., в Голямата зала на Доходно здание, а пропуски ще се раздават от 3 май до 5 май и от 9 май до 11 май в Доходно здание, до изчерпване на местата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама