Иновативно младежко експо ще е част от традиционното изложение на техника и технологии в РУ

14:52, 28 апр 16 25 568 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От 12 до 14 май Русенският университет отново ще проведе ежегодното изложение на техника и технологии, регистрирано като „Русенско изложение“, съобщиха от ВУЗ-а. 

Изложението е притегателен център за агрофирми, производители и гости. И тази година организатори на форума са инженерните факултети на Русенския университет със съдействието на Министерството на земеделието и храните, Областна администрация – Русе, Община Русе и Съюза на учените – Русе.

Специализираното Русенско изложение на земеделска, автомобилна, индустриална и електронна техника е единствено по рода си в Северния централен район за планиране и е третото по големина в България. Провежда се ежегодно през май на територията на Русенския университет „Ангел Кънчев”, където се намира и единственият в страната факултет за подготовка на инженерни кадри по Земеделска техника и технологии.

Откриването тази година ще бъде в 10 часа пред Корпус 2. Преди това, в 9:30 в Аула 2.101 с почетното звание „Доктор Хонорис Кауза на Русенския университет“ ще бъде удостоен Вицепремирът и министър на труда и социалната политика, Ивайло Калфин.

В просторния парк на университета ще могат да се видят обработваща техника за земеделието, прикачен инвентар, средства за растителна защита, градинска техника, напоителни системи и други стоки и услуги за селскостопанското производство. Ще участват производители на прикачен и навесен инвентар, машини за семепочистване и обеззаразяване, торове и препарати за растителна защита, градинска техника. Дистрибутори на автомобили ще покажат най-новите модели, които предлагат на клиентите си.

В програмата са предвидени срещи на студенти с работодатели, кръгла маса с участието на областни управители и кметове от населени места по поречието на река Дунав, и дискусия за предизвикателствата пред висшето образование и съвременната индустрия от региона. Във фоайето на Ректората ще бъде подредена експозиция на машиностроителния комбинат „Балкан“-Ловеч.

Във втория ден на изложението Русенският университет ще бъде домакин на първото по рода си Иновативно младежко експо. В него ще се включат ученически и студентски клубове, които ще представят свои проекти и разработки. Форумът ще бъде открит от Заместник министър-председателя по координация на европейските политики и институционалните въпроси и Министър на образованието и науката, Меглена Кунева.

Инициативата се провежда от Академичното ръководство и Студентския съвет на Русенския университет, с подкрепата на Националното представителство на студентските съвети в България и Министерството на образованието и науката. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама