Над 100 000 автомобила преминават Дунав мост 1 от Румъния за 2 дни, трафикът е затруднен /снимки/

15:12, 28 апр 16 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
5 пъти по-голям е трафикът през Граничния контролно-пропускателен пункт "Дунав мост 1" от Румъния към България само за днес, сравнено с нормалното движение през останалите работни дни, съобщиха от Гранична полиция.

Това доведе до затруднения в придвижването на товарни и леки автомобили по съоръжението, свързващо двете държави при Русе.

Междувременно се оказа, че всъщност освен днес, в северната ни съседка и утре е официален работен ден. Едва след това румънците ще почиват за Великден - в събота, неделя и понеделник. Поради това се очаква трафикът през Дунав мост утре да е още по-сериозен.

Около 100 000 са румънските резервации по родното Черноморие за дните около Великден. За тях от АПИ са подготвили специални карти с алтернативни маршрути до курортите около Варна и Бургас, които им раздават граничните полицаи.

Стана ясно, че това обаче е дестинация за едва около 30 % от северните ни съседи, които минават през моста - останалите се отправят към Гърция. Поради това общият брой на автомобилите, които се очаква да преминат през граничния пункт при Русе от днес до събота сутринта е около 100 000.

От Гранична полиция увериха, че е създадена необходимата организация с увеличен брой на дежурни служители от българска и румънска страна. Има готовност и при нужда за по 2-3 часа да се спира преминаването на ТИР-вете и да се пускат само леки автомобили. Това важи и за дните, в които туристите ще се връщат към родните си места на 2 и 3 май.

Междувременно в предобедните часове на днешния ден се образува сериозна опашка и от чакащи да преминат в обратната посока.

"Разбрахме, че има някакви проблеми със системата на Агенция "Митници". Повече от час и половина сме тук, а някои от нас бързат за полети от Букурещ", коментираха част от шофьорите.

Все пак около обяд опашките са раздвижиха и движението в посока към Румъния потръгна.

Другата новина е, че най-сетне се очаква да приключи и ремонтът на румънската част от Дунав мост, който започна още през миналата година, но през зимата бе спрян заради лошото време и ниските температури. Днес се полага асфалтът по ремонтираните участъци и движението по целия обем на съоръжението трябва да бъде възстановено в най-скоро време.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама