8 задържани за кражби на кабели след зрелищна акция в 3 области

15:16, 28 апр 16 25 549 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
8 души са задържани за кражби на кабели от комуникационни мрежи и съоръжения в страната. В операцията, проведената на територията на 3 области, са участвали служители на МВР и Прокуратурата от Русе, София, Плевен и Велико Търново.

Информация за акцията бе представена на съвместна прескоференция днес в Русе, в която взеха участие началникът на дирекция "Престъпления против собствеността и КИЦ" в главна дирекция Национална полиция Златка Падинкова, окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев, районният прокурор на Плевен Владимир Николов, директорът на ОД на МВР - Русе комисар Теодор Атанасов, старши комисар Димитър Машов от Велико Търново, старши комисар Красимир Начев от Плевен.

2 месеца правораздавателните органи са наблюдавали и следили отблизо действията на престъпната група. Активните действия по задържането на нейните членове стартирали след поредната кражба на 800 метра кабел, станала през изминалата нощ. Престъпната група е успяла да пробие 25 дупки в земята, на разстояние 7 метра една от друга, и да изтегли с автомобил проводник от резервното трасе на комуникационната мрежа на БТК.

Част групата е задържана на територията на ОД на МВР - Русе а друга - на територията на Велико Търново. Крадците опитали да избягат и след продължителна гонка са задържани 8 човека на възраст между 15 и 45 години. Всички от тях, освен един, са криминално проявени. Един е успял да се измъкне и към момента е обявен за общодържавно издирване. В началото на седмицата е заловена и друга група от двама човека на територията на Плевен, на 24 и 29 г., за които се предполага че са съпричастни към множество кражби. Всички те са задържани за 72 часа, като се очаква съдът да ги задържи за постоянно.

Полицейските органи коментираха, че всички задържани са от ромски произход, групата е формирана на роднинско-родова връзка, и е имала строга организация. Подобни кражби са били техен основен метод за препитание, а всички от групата са крайно асоциални и агресивни. Възможно е да са и част от по-голяма група, като това ще бъде установено в процеса на следствените действия. 

Предвиденото от закона наказание за подобно престъпление е между 1 и 10 години затвор, като в случая присъдите могат и да са по-тежки, тъй като повечето от задържаните са вече осъждани условно или на пробация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама