Русенци минаха под масата в църквите на Разпети петък

10:52, 29 апр 16 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Русенци минаха под масата в църквите на Разпети петък – най-тъжният и най-тежкият ден от страстната седмица, защото тогава е разпнат на кръст Божия син Исус Христос.

Той бива разпитван и оклеветен от фарисеите, а Пилат Понтийски, пoдстрекан от тълпата, му издал най-тежката присъда. В този ден Исус Христос претърпял поругания, мъки и, учи Българската православна църква паството си.

Божият син е изтезаван за човешките беззакония и грехове и е принесен в жертва за изкуплението им. След престъплението на богоубийците, небето и земята се раздрали, слънцето скрило лика си, а тъмнина надвиснала над Голгота, където било лобното място на Исус Христос, разказват евангелските текстове.

На Велики петък Той бил погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която властите оставили стража и огромен камък на входа, за да не се сбъдне пророчеството за възкресението Му на третия ден след смъртта.

На Разпети петък в християнските църкви се прави опелото на Божия син.

В този ден от Страстната седмица постът е особено строг: Църквата повелява тогава да не се яде, нито да се пие дори вода, а народът казва, че на Велики петък и пиле не пее и гнездо не вие. В петък никой не подхваща каквато и да е работа.

Хората посещават църквите и по традиция минават под масата, като оставят цветя върху иконата на нея. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама