Професионалисти изнесоха открит урок по езда на Русенския хиподрум

20:57, 30 апр 16 / Спорт 25 459 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес любителите на конните спортове имаха възможност да се насладят на едно по-различно събитие - част от проекта: „КОНЕТЕ – един по-добър начин на живот“, съобщават организаторите.

Самият проект се осъществява по програмата „Русе – Европейски град на спорта 2016“, с финансовата подкрепа на Общинска фондация „Русе – Град на свободният дух“. Жителите и гостите от цялата страна имаха възможност да се докоснат до конете по-отблизо и да видят чрез тях една нова възможност за спорт или забавление през свободното им време. 

Проведе се открит урок по езда, воден от Бойко Найденов – дългогодишен селекционер на националния отбор за мъже и юноши, многократен шампион в дисциплините Конкурипик и Всестранна езда. Той е последният треньор извел до успешна квалификация в Олимпийски игри националния отбор в дисциплината Всестранна езда през 1992 година. Под негово ръководство националният отбор има многократни призови класации в международни турнири от ранг 3* индивидуално и отборно. 

Откритият урок се проведе с деца, бъдещи състезатели от двата русенски клуба „Кентавър Русе“ и „Русе хорс“. Той започна с проверка на екипировката на ездачите и амоницията на конете. Зрителите имаха възможност да наблюдават кратък тренировъчен процес с корекции от бившия селекционер, за седеш и водене на коня. Урокът продължи със скокове с нарастваща трудност на конкурипични и кросови препятствия. Младите ездачки получиха почетни розетки, а урокът се проведе под наблюдението на ръководителите на Българска федерация по конен спорт, ръководители и треньори на всички клубове, участващи в съпътстващия турнир по Всестранна езда.

Турнирът се осъществи във всички категории на дисциплината Всестранна езда. Това състезание е решаващ фактор за оформяне на националните отбори на юноши и мъже, за международните състезания през сезон 2016. Трасето бе с нови комбинации и варианти, изискващи от коне и ездачи концентрация и увереност за преодоляване на препятствията. В изпитанията се отличиха вече утвърдени състезатели от клубовете „Елит” от София и „Божур” от Божурище. Прекрасно впечатление направиха и юношеските и детските представители на клубовете „Калоян 92” от Арбанаси и „Кентавър” – Русе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама