За безмислено охолство на духовници на фона на предизвикателствата на бежанската вълна говори Н. В. Пр. Наум

02:16, 01 май 16 25 446 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Възлюбени в Господа отци, братя и сестри,

В най-святия и от Бога избран ден на тържеството на живота, в пресветлия ден на нашето избавление и спасение, се обръщаме към вас с възторжения и най-радостен поздрав – с думите, изречени за първи път от ангелите, още в утрото на Третия ден пред празния гроб Господен: Христос Воскресе!

Ангелският поздрав, който най-напред чуха жените-мироносици, когато отиваха към хладната пещера, за да намерят там само отваления от нея камък (Лука 24:1-6), и до днес продължава да отеква в света, напомняйки ни отново и отново, че Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта потъпка, и на тези, които са в гробовете, живот дарува! А Той стори всичко това, защото такава бе Божията воля: „Всякой, който вярва в Него, да не погине, но да има живот вечен” (Иоан 3:15). Защото Христос беше изпратен от Своя и наш Небесен Отец, за да не погуби нищо от онова, което Му бе дадено, но да го възкреси „в последния ден” (Иоан 6:39), и „да събере наедно разпилените чеда Божии” (Иоан 11:52).

Неизмеримо дълбок и неизследим е смисълът на Христовото Възкресение, както неизследим е въобще и Божият промисъл. „Защото, кой е познал ума на Господа? Или кой Му е бил съветник?” (Рим. 11:34). Дори и онова малко обаче, което ни е открито по Божие към нас откровение, е достатъчно, за да приемем в сърцата си Него – Твореца на живота, Който заради нас и заради нашето спасение прие поруганието, страданията и смъртта, за да стъпче ада и да ни избави от игото на княза на този век. Той – Който е от века възпяваният Цар на славата, „Крепкият и силният, … силният на война Господ, … Господ на силите” (Пс. 23:7-10) – Той същият снизходи към човешката немощ, възприе падналата в капана на измамата човешка природа „… и се уподоби на човеци; и по вид се оказа като човек”, и „смири Себе Си, бидейки послушен дори до смърт… кръстна” (Фил. 2:7-8). И всичко това Той направи не за Себе Си, а нас – за да имаме ние живот вечен.

И как, възлюбени, да благодарим на Господа за всички Негови благодеяния? Как „да благодарим Богу, Който всякога ни дава да тържествуваме в Христа и Който навред чрез нас проявява благоуханието, по което познаваме Самия Него” (2 Кор. 2:14)? Макар и освободени веднъж и завинаги от властта на тъмнината, ние обаче оставаме немощни и все още склонни да отстъпваме от Божия път. От пътя, който Сам Той ни бе посочил, изкачвайки се доброволно към Своята Голгота и Сам носещ Кръста, на който трябваше да бъде разпнат заради нашите грехове, за да се изпълни Писанието – всичко, написано за Него „в Закона Моисеев и у пророците и в псалмите” (Лука 24:44).

Осланяйки се на Христовите повели е редно да размислим и за това, че светът в който живеем днес е изпълнен с множество предизвикателства, подлагащи на изпитания нашата вяра, търпение и жертвоготовност. Родината ни е изправена пред предизвикателството да посрещне множество човеци, различни по вяра, етнос и разбирания, търсещи мирно убежище и спокойно преживяване, бягащи от размирни райони на войни и братоубийства, но наред с това се намираме и пред дилемата, дали обществото ни ще вземе правилното решение в така поставената пред народа ни ситуация.

Наред с това, със съжаление трябва да констатираме, че мнозина наши сънародници, а може би и някои духовници, си позволяват да живеят в безмислено охолство и наивна суета, несъвместими с Христовите повели за милосърдие и човеколюбие, още повече, че има и такива йерарси, които демонстрират своето благополучие и „първенство” между хората, считайки своята прелест за особено достойнство и преимущество.

Някога, във времето когато светът все още само очакваше Христа, от дълбините на душата си Псалмопевецът бе извикал: „Сърце чисто създай в мене, Боже, и правия дух обнови вътре в мене” (Пс. 50:12). Това е, което можем и трябва да направим и ние, в отговор на преизобилната към нас Божия любов – любов, достигаща до пределите на Себеотдаването, надхвърляща дори и тези предели, надмогваща и всички страдания, и цялата жестокост, които Божият Син претърпя заради нас.

Единственото, с което ние можем и трябва да Му благодарим, е нашето чисто от греха сърце, защото това е, което Той иска от нас – сърце чисто, в което да има място за Него – Твореца и Промислителя на всичко и за всички, Който и днес продължава да търси разпиляното, като казва: „Ето, стоя пред вратата и хлопам: ако някой чуе гласа Ми и отвори вратата, ще вляза при него и ще вечерям с него, и той с Мене” (Откр. 3:20).

Сърце чисто създай във всеки от нас, Боже! 

С това пожелание и с тази надежда, отправяме и ние към всички вас архипастирски благослов и всесърдечни благопожелания за мир и светлина в душите и сърцата, за истинска обнова в Светия Дух и преизобилна пасхална радост!

Благодатта на Възкръсналия от мъртвите Господ наш Иисус Христос и любовта на Бога Отца, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Амин!

Христос Воскресе!

Пасха, 2016 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама