Стотици посрещнаха Великден пред храмовете в Русе (снимки)

03:25, 01 май 16 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стотици русенци спазиха традицията и посетиха православните храмове във Великденската нощ. Църквите бяха изпълнени с вярващи, а по улиците също можеха да се видят множество хора, носещи свещи.

Благодатният огън за богослужението за Възкресение Христово и тази година бе донесен Русе от Румъния. Специална делегация от Русенската митрополия го пренесе през Дунав мост, а от границата свещеници от Бяла, Попово, Разград и Тутракан се погрижиха той да бъде преразпределен и за техните епархии.

По традиция, огънят бе споделен с миряните, които бяха изпълнили църквите. Мнозина успяха да запалят своите свещи от Русенския митрополит Наум пред катедралния храм „Света Троица“. След богослужението, той прочете и своето Пасхално послание към вярващите, в което говори за безмисленото охолство демонстрирано и от духовници на фона на предизвикателствата, които носи вълната от бежанци, търсещи мирно убежище и спокойно преживяване.

Последва литургия в храма. Хората се поздравиха с „Христос Воскресе!“, отговориха с „Воистину Воскресе!“ и обиколиха храмовете със запалена свещ в ръка. Повечето спазиха традицията и отнесоха пламъка в домовете си, за да ги осветят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама