Община Русе предлага план за подобряване на градската мобилност до 2026 г.

15:12, 04 май 16 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общински съвет - Русе предстои да разгледа План за устойчива градска мобилност на гр. Русе за периода 2016 - 2026г. Това става ясно от докладна записка, постъпила в местния парламент от името на зам.-кмета инж. Димитър Наков. 

В периода 2014-2015 г. Община Русе бе една от 10-те български общини, избрани да участват в международния проект „Подкрепа за плановете за градска мобилност” – BUMP (Boosting Urban Mobility Plans), финансиран от програма „Интелигентна енергия - Европа” на Европейския съюз, се казва в мотивите към предложението. Основната цел на проекта беше да подкрепи местната власт при внедряването на планове за устойчива градска мобилност (ПУГМ) в градове с брой жители от 40 000 до 350 000. В тази връзка, българският партньор в проекта – Клуб „Устойчиво развитие на гражданското общество” (София) е предоставил безвъзмездно консултантска помощ на Община Русе за разработването на План за устойчива градска мобилност на гр. Русе за периода 2016-2026 г.

Планът за устойчива градска мобилност е стратегически документ, който се основава на съществуващите практики за планиране и взима под внимание принципите на интеграция, участие и развитие, за да удовлетвори нуждите от мобилност на хората и да създаде по-добро качество на живот в градовете и крайградските зони  чрез: обезпечаване на достъп до работни места и услуги за всички; подобряване на безопасността и сигурността; намаляване на замърсяванията, парниковия ефект и консумацията на енергия; подобряване на ефективността и ефикасността на транспортирането на хора и стоки.

Разработването на План за устойчива градска мобилност на гр. Русе за периода 2016-2026 г. е заложен като конкретна мярка в Програмата за изпълнение на Общинския план за развитие на Община Русе за периода 2014-2020 г. в Стратегическа цел 4 "Опазване на околната среда, превенция на риска и енергийна ефективност", Приоритет 4.2 "Развитие на икономика с ниска енергийна интензивност за постигане на устойчив и интелигентен растеж", Специфична цел 4.2.2 Намаляване на въглеродните емисии в атмосферата и насърчаване използването и оползотворяване на местния.

Поставени са и няколко стратегически цели: постигане на висока степен на мобилност в градските зони и прилежащите територии на гр. Русе при условията на придвижване с осигурена максимална достъпност, сигурност, безопасност и гарантирано опазване на околната среда, в интерес на местната общност и като основа за стимулиране на вътрешния интегритет и устойчивото развитие на региона.

За постигането на заложената стратегическа визия, в програмата за изпълнение на ПУГМ са заложени общо 10 мерки и проекти, разпределени в три основни приоритета: Повишаване на ефективността и привлекателността на системата за общински градски транспорт; Подобряване на качеството на средата за мобилност и създаване на условия за алтернативни начини на придвижване; Интегриране на концепцията за устойчива мобилност в гражданската култура на придвижване в гр. Русе.

Общата индикативна стойност за реализацията на проектите възлиза на 5 210 000 лв.

Подробна презентация на Плана за градска мобилност е достъпна в прикачения документ. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама