ОИЦ - Русе обучава институциите в Ценово как да изготвят успешни проекти

16:48, 04 май 16 25 254 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областен информационен център - Русе проведе днес в Ценово обучение на местни лидери –  бизнес, читалища и НПО, земеделци, местна власт, малцинства,  по инициатива на учредената Местна инициативна група (МИГ)„Ценово-Свищов“. Информацията съобщават от информационния център в града.

„Цикъл на проекта“ беше темата, с която управителят на центъра Камелия Златанова запозна участниците. Тя започна от определянето на конкретните нужди и избистрянето на идеята, премина през идентифицирането на бъдещите доставчици и пазарите за реализация. Специално внимание обърна на планирането на ресурсите и на изготвяне на финансов план, както и на план за управление на риска, така че ако в хода на изпълнението нещо се обърка, да се намери бързо и ефективно решение. Златанова даде конкретни примери, за да бъде ясно на всички какво точно представлява проектният цикъл и защо неговите фази са задължителни за тези, които искат да напишат и реализират добри проекти, както и задължителните въпроси, на които потенциалните бенефициенти трябва да си отговорят още при подготовката на проектното предложение. 

По време на обучението участниците научиха колко е важно да се четат подробно условията за кандидатстване, къде се публикуват те, как се набавят необходимите документи, как се подготвят заявлението за кандидатстване и бизнес планът. Участниците в обучението се запознаха  още с изискванията при изпълнение на проекта и с процеса на неговото отчитане през Разплащателната агенция – ДФ „Земеделие“ до окончателното изплащане на безвъзмездната финансова помощ. 

В края на семинара участниците задаваха въпроси по темата и за конкретни свои идеи, които биха искали да реализират чрез Местната инициативна група и нейната Стратегия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама