Глобяват свидетели, неявили се на дело за отвличане и опит за убийство

19:18, 04 май 16 25 702 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съдът наложи глоба от по 50 лева на Иванка Димова и Диян Недялков, които бяха призовани, но не се явиха да свидетелстват по дело за отвличане и опит за убийство на млада жена. Двамата все пак ще бъдат потърсени преди санкцията, за да се изясни, дали са отсъствали по извинителни причини или не. При първия случай, глобите им ще бъдат отменени.

Казусът е с давност 1 година. Според обвинението, повдигнато от прокуратурата, жителят на Търговище Славомир Стоичков на 9 юни 2015 г. е отвлякъл бившата си приятелка Невена Русева. Това е станало, след като откраднал, използвайки насилие, колата на своята братовчедка Милица Райчева.

На следващия ден – 10 юни, според записаното в обвинителния акт, той се е опитал да убие Невена Русева в къща за гости в село Писанец.

Topnovini.bg съобщи за случая още на 11 юни, а на 12 беше отразено и гледането на мярката му за неотклонение. Тогава съдът определи тя да е „задържане под стража“, но в последствие я замени с „парична гаранция“, която определи на 2 000 лева.

До тежкия инцидент се стигнало след кратка, но изпълнена с насилие връзка, сочат думите на пострадалата, която съдът конституира като частен обвинител и граждански ищец. За причинените й неимуществени вреди тя поиска обезщетение от 50 000 лева.

Момичето решило да се раздели с мъжа, който, според собствените й думи, бил маниакално ревнив, без никаква причина, а изблиците му на ревност водели до насилие над нея. Тя се върнала да живее при майка си, а да тръгне с мъжа на фаталната дата била подлъгана, че той иска да говорят и с общенаието му, че няма да я бие.

Това обаче не станало така и след серия насилствени сцени, в които момичето се опитвало да успокои гнева на бившия си любим, двамата се озовали на моста до Писанец, откъдето Стоичков искал да се хвърлят, за да загинат заедно. При опита му обаче се блъснал и повредил колата, която изставил на пътя.

Така се наложило двамата да останат в Писанец, като се настанили в къща за гости. Според Невена Русева, тя не е потърсила помощ от стопанина й и от продавачка в магазин, от който пазарували, заради заплахите на Славомир Стоичков, че ще убие и собственика на къщата.

През това време обаче полицията вече издирвала, както краденото возило, така и отвлеченото момиче и рано вечерта на 10 юни вече била в двора на мястото за туристи, а похитителят и пленницата му на втория етаж.

Виждайки полицаите, Славомир, който и без това бил лабилен и по-рано последвал приятелката си горе с кухненски нож в ръка, според обвинителния акт, нападнал момичето и му нанесъл няколко удара с острието в областта на гръдния кош. Невена Русева в ужаса, който изпитала, подсилен от всичко изживяно през последните дни и постоянните заплахи на Стоичков, скочила през прозореца, за да се спаси.

Това обаче станало причина да получи множество сериозни наранявания и фрактури, дори да й бъде направена спешна животоспасяваща операция, заради разкъсан черен дроб.

Славомир Стоичков пък започнал да се самонаранява по ръцете, но се уплашил и се предал, е отбелязано в обстоятелствената част на обвинителния акт.

По време на процеса днес съдия Юлиян Стаменов показа на Невена Русева ножа и дрехата, с която е била облечена през въпросния ден, което предизвика сълзи у нея, а през почивката тя се страхуваше да остане сама. Сестра й обясни, че преживяното физически почти я е инвалидизирало, а психически не може да се възстанови до днешна дата и от страх от подсъдимия е отишла да живее в друг град.

Според съдебната психиатрично психологична експертиза, Славомир Стоичков е с личностно разстройство смесен тип, безкритичен е към постъпките си, инфантилен и търси внимание по всякакъв начин, но може да разбира и да ръководи постъпките си. Личностните разстройства не са психична болест, според практиката в България, а се смятат за особеност на характера, поне в съдебната зала.

Заради разминаване в някои от обясненията на пострадалата, която не във всички обвинява подсъдимия в това, за което е изправен пред съда, експертите обясниха, че тя е нормална, но незряла, лесно се поддава на внушения, особено в ситуации на застрашеност, а инцидентът е силно стресогенно събитие за нея, а поведението ѝ е типично за жертва. 

Невена Русева обясни разминаването с това, че е била убеждавана от майката на Стоичков да не му вреди с показанията си, че той ще се лекува и ще бъде изпратен в чужбина. Неговата защита (от двама адвокати и от майка му) пък твърдеше, че първоначалните ѝ показания (в полза на Славомир) са верни, но бащата на детето ѝ, с когота са разделени и сестра ѝ са я накарали да промени казаното пред разследващите, за да навреди на Стоичков. По този начин процесът доби и нов уклон – за изясняване, има ли подбуждане към лъжесвидетелство.

Той продължава на 15 юни с разпит на неявилите се днес свидетели, след които подсъдимият, според собственото му обещание, трябва да даде обяснения по случая. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама