Star Wars епизод 8 пристига в Русе

11:56, 05 май 16 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сдружение "Клуб железопътен моделизъм- България" и тази година организира най- голямото изложение по железопътен моделизъм, правено в България. Събитието в Русе е среща на железопътните моделисти, както от България, така и от чужбина, съобщават организаторите.

Планирани са около 130 м трасета в основните четири мащаба за това хоби- H0, TT, N И Z, като по едно от трасетата (100м) ще има 13 гари и спирки, а всички влакчета ще се движат по разписание и ще се управляват от участниците в срещата, както и от посетителите при желание.

Целта е да се симулира трансгранична дейност на влаково движение, тъй като в срещата ще вземат участие клубове от Румъния, Унгария, Сърбия и Гърция. Всяка държава си има територия, на която се карат влаковете от техните жп администрации, като при преминаване на границите ще се сменят локомотивите.

Всички трасета са с ландшафт озеленени, представящи както реални, така и въображаеми обекти и пейзажи от природата, копия на български гари, а голяма част от локомотивите и вагоните са копия на истинските български, които могат да се видят и разпознаят навсякъде по жп мрежата.

Гостите от чужбина ще донесат техен подвижен състав, а между гарите ще се изпращат стоки с товарните влакове, освен пътническото движение. Срещата ще отразява периода 1970-1980 година, като подвижния състав ще е копие на движилите се тогава влакове, съобщават още организаторите на събитието. 

За жп моделистите и за всички гости е подготвена и изненада, като на един от модулите в трасето ще има ландшафт, показващ снимачна площадка на Star Wars епизод 8. Модулът е осветен и озвучен с двигателите на Хилядолетния сокол.

"Срещата е организирана от сдружението по покана на Булмаркет– първият частен железопътен превозвач в България и е спонсорирана от тях по повод 20- годишния юбилей на фирмата, но се прави и организира заради самото хоби, както и в полза на всички русенци", информират още организаторите.

Ще бъде отворена за свободен достъп на всички граждани на 14 май от 9:00 до 18:00 ч. и 15 май от 9:00 до 13:00 ч в Канев Център. Официалното откриване е на 13 май от 10:00 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама