ПГ по облекло в Русе "влезе в час с данъците"

13:31, 05 май 16 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ПГ по облекло „Недка Иван Лазарова“ стана 14-тото русенско училище, включено в образователния проект на НАП и Министерството на образованието и науката „Влез в час с данъците“. Неговите абитуриенти се запознаха с мултимедийната презентация на данъчната и осигурителна система в България, съобщават от НАП- Русе.

Бъдещите модни дизайнери участваха в беседата за примерното разпределение на държавния бюджет и необходимостта в него редовно да постъпват приходи от добросъвестни данъкоплатци. Проявите и вредите от сивата икономика предизвикаха младите хора подробно да се запознаят с различните фалшификати на касови бележки, за да могат да разпознават некоректните търговци.

Научиха и кога и как да започнат да се осигуряват, след завършване на средното си образование. Лекторите от офиса на НАП в Русе се срещнаха и с абитуриентите от АГ „Гео Милев“ и НУИ „Проф. Веселин Стоянов“. Предстоят беседи и със следващите ги випуски.

20 онлайн данъчни курса са основният акцент на кампанията, която се провежда с подкрепата на Министерство на образованието и науката. След края на всеки видео урок учениците, които са се регистрирали на www.vlezvchas.bg могат да тестват знанията си с няколко кратки въпроса и да се състезават за 20 големи награди.

В рамките на 10 месеца те ще имат възможност да спечелят дронове, електронни книги, портативни говорители или камери за екстремни спортове. Всяка събрана точка от верен отговор е шанс за печалба. Отличниците по данъци ще могат да спечелят портативно зарядно, слушалки или тефтер с химикалка за тъч скрийн екран.

Във видео уроците на НАП по данъчни въпроси ще говорят шампионът по спортна гимнастика Йордан Йовчев, певицата Михаела Филева, журналистът Любен Дилов- син, волейболистът Валентин Братоев, певецът Ицо Хазарта и др.

По интересен начин те ще разкажат повече за видовете данъци в България, здравно и социално осигуряване, важността на касовата бележка, какво е държавен бюджет и др.

Инициативата стартира през април и ще продължи до края на учебната година през 2017 г. Всеки фен на страницата в социалната мрежа “Фейсбук“ ще може да види коментарите на българските известни лица, които подкрепят инициативата и отговорите на въпросите „Кога декларираме доходите си“, „Как се възстановяват здравноосигурителните ми права при завръщане в България“ и други полезни теми за младите.

Кампанията включва и срещи на 100 данъчни лектори с ученици на възраст между 14 и 18 години в 150 общообразователни училища в 28-те областни града на страната. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама