14 русенски проекта ще бъдат финансирани по конкурса "Знание и растеж"

15:01, 05 май 16 25 537 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
14 проектни предложения ще получат финансиране на обща стойност 59 281 лв. в рамките на втората сесия за проектни предложения за 2016 г. на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“, съобщават организаторите. 

Конкурсът под надслов „Знание и растеж“, който се провежда със съдействието на BH – Социален проект на Еконт, включваше тематичните области наука, изобретения и нови технологии; развитие на гражданското общество; образование; култура и изкуство. За периода от 24 март 2016 г. до 22 април 2016 г. във Фондацията са постъпили 29 проектни идеи на обща стойност 144 676 лв., като исканите от фондацията средства бяха в размер на 123 667 лв.

Възможност да се включат в конкурса имаха културни и образователни институции, неправителствени организации и читалища. Подадените проектни предложения бяха разгледани и оценени от комисия,  определена с решение на Управителния съвет на Фондацията, в състав: д-р Страхил Карапчански – зам.-кмет „Европейско развитие“ и председател на УС на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“; Ирена Петрова – директор на дирекция „Култура и образование“ в Община Русе и член на УС на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“; Мария Георгиева – главен експерт  „Връзки с обществеността“ в Община Русе и член на УС на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“; Маринела Колева – директор на „Социални проекти“ в „Еконт“ ЕООД.

Проектните предложения се били оценявани на два етапа: Проверка на административното съответствие и допустимост; и Оценка на проектното предложение по определени критерии: ясно дефинирани цели, очаквани резултати, целеви групи, степен на въздействие върху целевите групи, оригиналност и устойчивост на проекта, реалистични планове за дейности, публичност и бюджет, предишен опит в подобни инициативи.

Фокусът в конкурса „Знание и растеж“ е поставен върху подпомагане на проекти, които подкрепят знанието и имат за цел да създават условия за свободно човешко развитие. Основен приоритет при оценяването на проектните предложения беше получаването и споделянето на знание и опит.

Сред по-мащабните проекти се отличават "Работилница за дигитални умения" на Сдружение "Startup Factory"; „Академия за деца, а само за деца ли?“ с мото „Учи, твори и живей цветно в Русе“ на Сдружение „Евромед консулт“; „Дигитализация на визуални документи – споделяне на знание и интерпретация на наследството“ на Регионален исторически музей - Русе. 

Пълен списък на одобрените проекти: 

„Дигитализация на визуални документи – споделяне на знание и интерпретация на наследството“ на Регионален исторически музей - Русе - 6790 лв. „Знания за театъра и художественото слово“ на НЧ „Свети Димитър Басарбовски 1902“ - 1345 лв. „Мейкърспейс – Фабрика за идеи знания и мечти “Русе и децата“ на РБ „Любен Каравелов“ - 6601 лв. „Научна работилница за малки изследователи“ на Сдружение с нестопанска цел „Европейски инициативи без граници“ - 1718 лв. „Академия за деца, а само за деца ли?“ с мото „Учи, твори и живей цветно в Русе“ на Сдружение „Евромед консулт“ - 9195 лв. Сборник „Истории от русенския бряг“, автор Данаил Стойчев, на Сдружение за литература и култура „БРОД“ - 2400 лв. „Подобряване на визуалната култура с помощта на фотографията“ на СОУЕЕ „СВ. Константин-Кирил Философ“ - 3500 лв. „За един по – здрав живот!“ на Сдружение „Евромед консулт“ - 2071 лв.  „Мултикултурния привкус на русенската регионална кухня“ на ПГ по туризъм „Иван П. Павлов“ - 3020 лв. „Идеите в действие“ на ПГИУ „Елиас Канети“ - 2600 лв. „Зеленият лъч – кино и фотография за природата и хората“ на ТД „Приста“ - 3250 лв. Проект "SPEED" на РУ „Ангел Кънчев“ - 2840 лв. „Лятно училище – неформално образование 2016“ на Сдружение „Вдъхновение“ - 1892 лв. „Работилница за дигитални умения“ на Сдружение „Startup Factory“ - 12 059 лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама