1 500 студенти от над 20 висши училища мерят сили в 11 спорта на Националната Универсиада в Русе

16:50, 05 май 16 / Спорт 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 1 500 студенти от над 20 висши училища се очаква да участват в Националната Универсиада следващата седмица в Русе. Това обяви на пресконференция доц. Златко Джуров, президент на Асоциацията за студентски спорт Академик, съобщи gong.bg. Организаторите все още нямат точна бройка на  участниците, но се надяват по-големите разстояния да не се отразят на традиционната активност на висюшите училища от София и Югозапада.

Финалите на държавните първенства на българските университети ще бъдат в 11 спорта, официалното откриване е на 11 май от 20 ч. на централния площад "Свобода" в Русе, а форумът ще продължи до 15 май.

„Всъщност баскетболният турнир ще започне още на 9-и май, поради многото записали се отбори,“ е уточнил Никола Динев, спортен директор на Уни2016.

Topnovini.bg научи, че това засяга надпреварата при дамите. Мъжкият баскетболен тим на Русенския университет, воден от Искра Илиева, започва на 11 май в 17:30 ч. срещу НСА, като срещите са в "Булстрад Арена".

Тази година Русе е обявен за Европейски град на спорта и Национална Универсиада 2016 е част от многото инициативи по проекта. Състезанията в крайдунавския град ще се организират на 33 спортни обекта.

Националните Универсиади бяха възстановени преди две години след близо 30-годишна пауза. През 2014 г. те бяха в София, а преди година събраха в Пловдив близо 1 300 участници.

Ангел Ранчински, член на УС на АУС Академик, не е пропуснал да изтъкне огромните усилия, които домакините от Русе са положили за да предоставят отлична база за състезанията на студентите. „Община Русе и Русенският университет направиха и невъзможното за да се състоят тези Игри. Призоваваме и останалите институции, свързани с развитието на университетския спорт в страната да си изпълнят ангажиментите и да обърнат повече внимание на студентите, желаещи да спортуват,“ е споделил по този повод Ранчински.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама